c S
Greenpeace povezal uničevanje tropskega gozda v Indoneziji s svetovnimi podjetji 19.09.2018 11:28 Džakarta, 19. septembra (STA) - Podjetja, ki proizvajajo palmovo olje za nekatere od največjih svetovnih znamk, so od leta 2015 uničila 130.000 hektarjev indonezijskega tropskega gozda, piše v poročilu okoljske organizacije Greenpeace.

Območje, ki ga je uničilo 25 podjetij, ki proizvajajo palmovo olje, je skoraj dvakrat večje od površine Singapurja. Med temi podjetji jih najmanj 20 oskrbuje 12 največjih svetovnih znamk, med njimi Unilever, Nestle, Colgate-Palmolive in Mondelez, še piše v danes objavljenem poročilu.

V njem so izpostavili tudi dokaze o nezakonitem krčenju gozdov, vzpostavljanju nasadov na zaščitenih območjih in namernemu požiganju površin. Kar 40 odstotkov krčenja gozdov so zabeležili v vzhodni indonezijski provinci Papua, povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Greenpeace še opozarja, da so zaradi uničevanja naravnih habitatov ogrožene živalske vrste, tako se je populacija bornejskega orangutana v 16 letih zmanjšala za polovico. Med drugim so več kot tri četrtine narodnega parka Tesso Nilo, kjer domujejo tigri, orangutani in sloni, spremenili v nezakonite plantaže palmovcev.

Glede na podatke indonezijskih oblasti je bilo od leta 1990 do 2015 uničenih okoli 24 milijonov hektarjev deževnega gozda.