c S
V DUTB preiskava prodaje nekaterih zemljišč 18.09.2018 17:07 Ljubljana, 18. septembra (STA) - V Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB) so pred časom opravili razgovor s preiskovalci v zvezi s primerom prodaje nepremičnine na območju nekdanje tovarne KLI Logatec, so sporočili iz DUTB. Ob tem so poudarili, da niso osumljenec v postopku, preiskovalcem pa nudijo vso podporo pri ugotavljanju dejstev in pridobivanju dokumentacij.

Da naj bi bila DUTB pod drobnogledom kriminalistov, ki preiskujejo prodaje nekaterih zemljišč, je danes poročal portal Siol, za katerega na policiji teh informacij niso ne potrdili ne zanikali. Kriminalisti naj bi preiskovali, zakaj DUTB nekaterih zemljišč ni prodala končnim kupcem, ampak vmesnim posrednikom, ki so s preprodajo ustvarili visoke zaslužke. Preverjali naj bi tudi sume, ali je del tega denarja končal pri posameznih visokih uslužbencih DUTB.

V jedru preiskave naj bi bili posli z zemljiščem propadlega podjetja KLI Logatec, ki ga je leta 2016 DUTB nasledila od nekdanje Factor banke. Gre za zemljišče, na katerem japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries zdaj gradi tovarno medicinskih elastomerov.

Iste posle pa preiskuje tudi revizorska hiša Ernst & Young, je še poročal portal Siol.

Na DUTB so potrdili, da so kot dober gospodar v zvezi s prodajo omenjene nepremičnine začeli "z ustreznimi notranjimi postopki, vključno z angažiranjem mednarodne revizijske družbe Ernst & Young, ki bo na podlagi poglobljenega notranjega pregleda izdelala poročilo".

"Ker predmetni postopki predstavljajo poslovno skrivnost DUTB, podrobnejših pojasnil žal ne moremo posredovati," so še navedli v DUTB.

Na poročanje omenjenega portala se je danes odzval državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti. Država je namreč s 4,8 milijona evrov podprla investicijo švicarsko družbo Lonstroff, katere lastnik je japonski Sumitomo Rubber Industries, v Logatcu.

Kot je poudaril Cantarutti, ministrstvo ni obveščeno, da kriminalisti preiskujejo posle DUTB v zvezi s prodajo več zemljišč, a, če je do izigravanja prišlo, je treba to sankcionirati.

Na ministrstvu se po njegovih pojasnilih z investitorjem nikoli niso pogovarjali o sami lokaciji, prav tako niso imeli na to temo nobenega stika z DUTB ali lokalno skupnostjo. Vlagatelju so predstavili več zemljišč, a se Lonstroff na koncu ni odločil za nobenega od teh, pač pa za Logatec.

Da naj bi pri nakupu zemljišča posredoval posrednik, na ministrstvu po Cantaruttijevih besedah niso vedeli. Za to so izvedeli iz medijev in podjetje prosili za pojasnilo. To jim je sporočilo, da so se za Logatec odločili po raziskavi več kot 20 lokacij, izbrali pa so cenovno najugodnejšo. Hkrati pa je bila ta lokacija edina, na kateri je bilo možno graditi brez spremembe prostorskega načrta in na kateri je že na razpolago vsa potrebna infrastruktura.

"Dobili smo odgovor, da tudi podjetje ni, kolikor je meni znano, vedelo za te odnose med DUTB in posrednikom. Oni so pač kupili zemljišče od tistega, ki je zemljišče prodajal," je še dodal državni sekretar.