c S
Če je prišlo do izigravanja pri prodaji zemljišč, je treba to sankcionirati 18.09.2018 15:54 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Gospodarsko ministrstvo po besedah državnega sekretarja Aleša Cantaruttija ni obveščeno, da kriminalisti preiskujejo posle DUTB v zvezi s prodajo več zemljišč. Po poročanju portala Siol je med spornimi zemljišče v Logatcu, na katerem tovarno gradi Sumitomo Rubber Industries. Če je do izigravanja prišlo, je treba to sankcionirati, pravi Cantarutti.

Omenjeni portal je danes poročal, da naj bi se posli Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) znašli pod drobnogledom kriminalistov, ki preiskujejo prodaje nekaterih zemljišč. Na policiji teh informacij niso ne potrdili ne zanikali, iste posle pa preiskujejo tudi revizorji mednarodne hiše Ernst & Young.

Kriminalisti naj bi preiskovali, zakaj DUTB nekaterih zemljišč ni prodala končnim kupcem, ampak vmesnim posrednikom, ki so s preprodajo ustvarili visoke zaslužke. Eno izmed spornih zemljišč naj bi bilo po poročanju Siola tudi zemljišče v Logatcu, na katerem tovarno medicinskih elastomerov gradi japonska multinacionalka Sumitomo Rubber Industries.

Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo o preiskavi niso obveščeni. Kot je v današnji izjavi poudaril državni sekretar Cantarutti, se na ministrstvu z investitorjem nikoli niso pogovarjali o sami lokaciji, prav tako niso imeli na to temo nobenega stika z DUTB ali lokalno skupnostjo.

Ministrstvo je podjetju Sumitomo Rubber Industries oz. njeni hčerinski družbi Longstroff, s predstavniki katere so komunicirali, predstavilo več zemljišč, a se družba na koncu ni odločila za nobenega od teh, pač pa za Logatec.

"Ko smo mi izvedeli, da gre za lokacijo v Logatcu, smo bili zadovoljni. Gre za degradirano območje in naša strategija je, da čim več investicij spravimo na takšna degradirana območja," je dejal.

Prav tako na ministrstvu niso vedeli, da naj bi pri nakupu zemljišča posredoval posrednik. Za to so izvedeli iz medijev in podjetje prosili za pojasnilo. To jim je, kot je danes pojasnil državni sekretar, sporočilo, da so se za Logatec odločili po raziskavi več kot 20 lokacij, izbrali pa so cenovno najugodnejšo. Hkrati pa je bila ta lokacija edina, na kateri je bilo možno graditi brez spremembe prostorskega načrta in na kateri je že na razpolago vsa potrebna infrastruktura, je dodal Cantarutti.

"Dobili smo odgovor, da tudi podjetje ni, kolikor je meni znano, vedelo za te odnose med DUTB in posrednikom. Oni so pač kupili zemljišče od tistega, ki je zemljišče prodajal," je dodal.

Cantarutti je bil ob tem jasen: "Če je res prišlo do izigravanja, v končni fazi tudi investitorja, potem je to nedopustna praksa. Še huje je, če gre za podjetje v državni lasti, v tem primeru je to DUTB. To ravnanje je nedopustno in ga je treba sankcionirati. O tem ni nobenega dvoma," je poudaril.

Boji se, da takšna ravnanja mečejo slabo luč na državo, kar se tiče pogojev, ki jih ta nudi investitorjem. "Mi si v zadnjih letih res prizadevamo in ponujamo tako zemljišča kot nekatere stavbe, ki jim ima DUTB 'na zalogi' tujim potencialnim investitorjem, da bi tudi to čim bolje unovčili. In se mi zdi nedopustno, da bi se na takšnih stvareh dogajale takšne nečednosti," je ponovil.

Po poročanju Siola, naj bi bil posrednik v poslu podjetje Svet Re, za katerega Cantarutti doslej ni slišal. "Nobenega ne poznam, ne lastnika, ne nobenega zaposlenega, to podjetje mi je popolna neznanka," je pojasnil v izjavi.

Kot je še dodal, se kriminalisti doslej na ministrstvu niso oglasili, če pa imajo potrebo, jim bodo z velikim veseljem predstavili postopek. "Vse je bilo transparentno in ničesar nimamo za skrivati," je sklenil.