c S
Malo gospodarstvo za dvig neto plač in proti dodatnim obremenitvam 18.09.2018 15:54 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Obrtniki in podjetniki so za dvig neto plač delavcev, nasprotujejo pa dodatnim obremenitvam gospodarstva in višji obdavčitvi nepremičnin, je med drugim pokazala anketa, ki jo je v minulih dneh med svojimi člani izvedla Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije (OZS).

Kot so sporočili z zbornice, je 99 odstotkov od 1540 v anketi sodelujočih obrtnikov in podjetnikov odgovorilo, da podpirajo predlog o razbremenitvi plač z dohodnino, pri čemer bi delavec ob enaki bruto plači dobil višje neto izplačilo. Delodajalci sicer opozarjajo, da visoki stroški plač v Sloveniji zmanjšujejo konkurenčnost slovenskega gospodarstva.

Predlogov nove vlade na področju obdavčitve nepremičnin ne podpira 85 odstotkov anketirancev. Obrtniki in podjetniki v anketi predlagajo, naj država ugotovi, ali gre za nepremičnino, kjer se opravlja poslovna dejavnost, ali gre za luksuz.

Zaradi napovedanih dodatnih obremenitev gospodarstva 56 odstotkov obrtnikov in podjetnikov razmišlja o selitvi svojega podjetja v države, ki imajo bolj predvidljivo in stabilno poslovno okolje.

OZS je v anketi preverjala tudi glavna področja, s katerimi bi se morala spoprijeti nova vlada. Po mnenju večine obrtnikov in podjetnikov bi se morala nova vlada naprej lotiti razbremenitve stroškov dela s spremembo zakona o dohodnini in bremena nadomestil v času bolniške odsotnosti (malo gospodarstvo si želi, da bi breme z delodajalca na Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije prešlo po 20 koledarskih dneh namesto sedanjih 30).

Poleg tega si želijo drugačne ureditve povračila škode delodajalcev v primeru nesreče pri delu (obrtniki v primeru nezgode pri delu namreč plačujejo t.i. regresne zahtevke, ki znašajo tudi več deset tisoč evrov), da bi se obrazec A1, ki ga delavec potrebuje za čezmejno opravljanje storitev, izdal takoj (zdaj traja tudi pet dni), ter spremembe metodologije za izračun omrežnin (obrtniki plačujejo stroške omrežnin glede na premer vodomera, ne po dejanski porabi vode).