c S
DVK bo začela zbirati kandidature za mesto predstavnika socialnega varstva v državnem svetu 18.09.2018 15:03 Ljubljana, 18. septembra (STA) - Državna volilna komisija (DVK) bo objavila poziv poklicnim organizacijam na področju socialnega varstva, da določijo kandidate za člana državnega sveta, ki bo v tem mandatu namesto nedavno preminulega Borisa Šuštaršiča v DS zastopal interese socialnega varstva. Poziva jih tudi, da izvolijo elektorje v volilno telo, ki bo odločalo o novem svetniku.

Predsednik DZ Dejan Židan je nadomestne volitve v državni svet razpisal za 8. november. Zbornice, združenja, društva, zveze in druge poklicne organizacije, ki so organizirane za območje države, pa imajo čas za vložitev seznamov izvoljenih elektorjev, kot tudi kandidatur za svetniško mesto do ponedeljka, 8. oktobra, do 24. ure.

Kot določa zakon, poklicne organizacije na področju socialnega varstva izvolijo v volilno telo vsaka po enega predstavnika ne glede na število članov in po enega predstavnika na vsakih sto članov.

Na podlagi sodb vrhovnega in ustavnega sodišča, vezanih na zaplet ob zadnjih volitvah predstavnika kulture in športa, pa je DVK v poziv, ki ga je določila na današnji seji, zapisala tudi, da se pri določanju števila elektorjev ne upoštevajo kateri koli člani poklicne organizacije, ampak le tisti, ki se poklicno ukvarjajo z dejavnostjo, za področje katere je ustanovljena organizacija, torej na področju socialnega varstva.

Poklicno opravljanje dejavnosti pa pomeni, da je član za to dejavnost usposobljen, da jo opravlja redno in v obsegu, za katerega dobi plačilo, ki je znaten vir za preživljanje, da torej član poklicne organizacije dejavnost opravlja bodisi v delovnem razmerju bodisi v okviru drugega pravnega razmerja, so pojasnili v pozivu, ki ga bodo objavili na svoji spletni strani in v uradnem listu.

DVK je danes sprejela tudi sklep o nadomestnih poslancih, ki bodo nadomestili peterico, ki je poslanske klopi zamenjala za ministrske funkcije v vladi Marjana Šarca.

Zunanjega ministra Mira Cerarja bo v DZ nadomestil Jani Möderndorfer, ki je bil poslanec že v preteklem mandatu. Namesto ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška med poslance prihaja nekdanji nogometaš Gregor Židan. Ministra za javno upravo Rudija Medveda pa bo v poslanskih vrstah nadomestila novinarka, producentka in urednica Nina Maurovič.

Ker Peter Jožef Česnik opravlja funkcijo ministra brez resorja za področje Slovencev v zamejstvu in po svetu, bo na njegovo mesto v DZ sedla nekdanja poslanka Maša Kociper. Marka Bandellija, ki kot minister brez listnice skrbi za področje razvoja in kohezijske politike, pa bo nadomestil gimnazijski profesor biologije Andrej Šušmelj.