c S
AVK družbi United Group naložil prodajo športnih programov 18.09.2018 15:02 Ljubljana, 18. septembra (STA) - AVK je družbi United Group, lastnici Telemacha, naložila, da mora odprodati 13 športnih programov iz sheme Sport Klub. Ugotovila je namreč, da je lastništvo programov, ki jih je United Group kupil od družbe S.C. IKO Poland, v nasprotju s pravili konkurence in se prepove, piše portal Siol. V United Groupu so zoper odločitev AVK že vložili pritožbo.

"Prepričani smo, da odločitev Agencije za varstvo konkurence (AVK) ne spoštuje osnovnih standardov predpisanih postopkov, je izjemno diskriminatorna in slaba za vse v Sloveniji, ki imajo radi šport. Sprožili smo potrebne pravne postopke za zadržanje odločitve ter vložili pritožbo zoper odločitev in zahtevo za nadomestilo zaradi povzročitve hude gospodarske škode," so navedli v družbi United Group.

Kot so obrazložili, so na odločitev AVK čakali pet let. "Pet let pozneje prevzeto podjetje ne obstaja več, saj je bilo preprodano in vse pravice do oddajanja so potekle," so navedli. Ob tem so ocenili, da odločitev AVK ni v skladu s pravnim redom EU, saj ozko opredeljuje trg in je nesorazmerna z zahtevo po spremembi lastništva.

Odločitev po njihovem odvrača od oddajanja športnih programov v slovenskem jeziku. Agencija nalaga prodajo družbe, ki je le posrednik med imetniki športnih licenc in operaterji, ter izloča in kaznuje športne kanale, ponujene v lokalnem jeziku. "To izjemno odvrača vsakega izdajatelja televizijskih programov, da bi vlagal v oddajanje programov v lokalnem jeziku," so dodali.

Kot je danes navedel Siol, mora United Group prodati programe v roku šestih mesecev z možnostjo podaljšanja. Gre za programe SK1, SK2, SK3, SK4, SK5, SK6, SK1 HD, SK2 HD, SK3 HD, SK HD, SK Golf, SK Golf HD in Fishing and Hunting.

United Group mora v 90 pripraviti vse za njihovo prodajo. Do odprodaje pa mora United Group AVK poročati o vseh sestankih in pogajanjih s potencialnimi kupci, dodaja portal Žurnal24.

AVK je po pisanju Siola hkrati naložil United Group, da v naslednjih treh letih ne bo opravljal dejavnosti izdajanja športnih TV programov, z izjemo programov, ki predvajajo borilne veščine (Fight Channel).

Kot povzema portal, je AVK zadevo pod drobnogled vzela, ko so naročniki Siola TV začasno ostali brez športnih programov Sport Klub, ker je podjetje Adria Media, ki je ekskluzivno tržilo te programe in je del skupine United Group, od Telekoma Slovenije zahtevalo neprimerljivo višje finančne pogoje. V istem času pa je Telemach nemoteno predvajal športne programe Sport Klub.

United Group želi prek podjetja Slovenia Broadband kupiti Pro plus, pod okriljem katere program oddajata televiziji POP TV in Kanal A. AVK v tej zadevi še ni odločila, pripravljala naj bi povzetek relevantnih dejstev.