c S
Luka Koper v objavo razpisov za nove zaposlitve 18.09.2018 15:52 Koper, 18. septembra (STA) - Luka Koper bo skladno z izvajanjem strategije reševanja problematike delavcev IPS predvidoma še ta mesec objavila javne razpise, v okviru katerih predvidevajo, da bodo neposredno zaposlili preko 300 oseb, prek zaposlitvenih agencij pa pridobili še približno 350 delavcev. Novi model bo sicer v praksi zaživel s prvim januarjem 2019.

Strategija reševanja problematike delavcev pri izvajalcih pristaniških storitev, t.i. IPS oz. luških pogodbenih firm temelji na tristebrnem modelu, ki predvideva zaposlitve v Luki Koper, zaposlitev preko t. i. zaposlitvenih agencij in uporabo zunanjih pogodbenih podjetij, so v zadnji številni internega glasila Luški glasnik zapisali v Luki Koper.

"Družba bo vezano na izvajanje strategije predvidoma še ta mesec objavila javne razpise oziroma natečaje, novi model pa bo v praksi zaživel najkasneje s 1. januarjem 2019," so navedli. Kot so dodali, je namreč treba upoštevati čas izvedbe razpisov oz. natečajev, postopek izbora, zdravniške preglede, odpovedne roke in podobno.

Na podlagi sedanjih potreb v Luki predvidevajo, da bodo v okviru izvajanja strategije neposredno zaposlili preko 300 oseb. S postopkom javnega natečaja bodo izbrali tudi t.i. zaposlitvene agencije, preko katerih bi pridobili približno 350 delavcev. Prav tako bodo z javnim natečajem izbrali tudi zunanja pogodbena podjetja. Pri sklepanju novih pogodb z zunanjimi pogodbeniki pa bodo uvedli dodatne mehanizme nadzora, s katerimi bodo skladno z zakonodajo izvrševali nadzor glede izplačevanja plač, davkov, prispevkov ter spoštovanja drugih delovnopravnih predpisov, so še poudarili v Luki.

V luči predvidenega obsežnega zaposlitvenega postopka so poleg tega ustvarili elektronski obrazec, preko katerega se bodo lahko zainteresirani kandidati prijavljali na razpis.

Iz Sindikata žerjavistov pomorskih dejavnosti pa so sporočili, da so se v minulih mesecih aktivno vključili v pripravo novega modela IPS ter preprečili namene, da bi se novemu modelu "nadela druga maska, pod njo pa bi bile skrite vse slabosti sistema".

"Danes lahko rečemo, da se model, ki se bo v naslednjih mesecih postopoma implementiral, najboljši približek normalnemu odnosu med delavcem in delodajalcem," so ocenili v sindikatu. Kot so dodali, bodo skupaj z "bratskim" Sindikatom žerjavistov pomorskih dejavnosti - z ramo ob rami, ki združuje delavce, ki niso zaposleni v Luki, tudi v prihodnje vztrajali pri zahtevi, da se pri napovedanem zaposlovanju dosledno spoštujejo vidiki izkušenosti in usposobljenosti delavcev, ki že dolga leta delajo na deloviščih v koprskem pristanišču, pri vseh oblikah zaposlitev pa, da veljajo enaki pogoji in plačilo za isto delo.

Podrobnejša pojasnila o izvajanju strategije in nadaljnjih postopkih naj bi Luka neuradno sicer predstavila v sredo.

Iz nerevidiranega poročila o poslovanju Luke Koper v prvem letošnjem polletju izhaja, da je družba na ravni skupine zaposlovala nekaj manj kot 1200 ljudi, matična družba pa okoli 1000 ljudi.