c S
Biški Treves s serijsko proizvodnjo notranje izolacijske opreme za vozila Jaguar 18.09.2018 15:41 Trebnje, 18. septembra (STA) - Podjetje Treves iz Biča v Občini Trebnje, ki je v večinski francoski lasti, je pripravilo slovesnost ob začetku serijske proizvodnje notranje izolacijske opreme za električna vozila Jaguar I-Pace. To bodo zagnali te dni, lani pa so začeli izdelovati tovrstne izdelke za športni terenec Jaguar E-Pace. Za naložbo so odšteli sedem milijonov evrov.

Direktor biškega Trevesa Andrej Baškovič je povedal, da bodo omenjeno opremo izdelovali za avstrijsko Magno, ki izdeluje navedena Jaguarjeva modela. Gre za notranje akustične in talne obloge, omenjena naložba pa jim je zagotovila 65 novih delovnih mest, je pojasnil.

Po direktorjevih besedah se sicer podjetje s 17 milijoni evrov letne prodaje in 140 zaposlenimi osredotoča na izdelke za zvočno izolacijo notranjosti avtomobilskega prtljažnika, pogonskega sklopa in šasije. Treves tudi oblikuje nove rešitve v obdelavi materialov za omejitev hrupa iz zunanjosti vozila ter hrupa, ki nastaja v njem.

Letos načrtujejo 20 milijonov evrov prodaje, rahlo rast prodaje pričakujejo tudi v prihodnjih letih. Novih zaposlitev za zdaj ne načrtujejo in le nadomeščajo odliv zaposlenih, je dodal.

Trevesova proizvodnja je v precejšnji meri avtomatizirana in robotizirana. V podjetju imajo 13 robotov - prihodnji teden bodo namestili štirinajstega, ki jih uporabljajo predvsem v procesih obreza z vodo z visokim pritiskom in nanašanja polimerov. Razvijajo se v smeri avtomatizacije in robotizacije.

Približno polovica zaposlenih je proizvodnih operaterjev, četrtina jih podpira proizvodnjo, preostalo četrtino sestavljajo razvoj in menedžment. Podjetje deluje v najetih proizvodnih prostorih.

Avtomobilske notranje in talne obloge izdelujejo za modele Renault, Mercedes smart, Fiat in Jaguar, z novimi poslovnimi dogovori pa posegajo v razred "premium" vozil, s čimer svojo prisotnost širijo v različnih segmentih in na več trgih. Med njihove večje naročnike sicer sodi novomeški Revoz, je še povedal Baškovič.

Podjetje Treves na Biču so sicer ustanovili leta 2005. Njegov ustanovitelj je globalno uspešno podjetja Treves iz Francije, ki je v večinski družinski lasti in so ga ustanovili leta 1836. To kot ključni partner sodeluje v avtomobilski industriji, je globalna družba, ki je specializirana za razvoj, izdelavo in dobavo avtomobilskih sestavnih delov s področja zvočne in termične izolacije.