c S
Trump uvaja carine še za 200 milijard dolarjev kitajskega uvoza 18.09.2018 08:30 Washington, 18. septembra (STA) - Predsednik ZDA Donald Trump bo 24. septembra uvedel 10-odstotne carine na uvoz kitajskega blaga v vrednosti 200 milijard dolarjev, te carine pa bo v začetku 2019 povišal z 10 na 25 odstotkov. Carine je utemeljil s preiskavo, ki je ugotovila nepoštene kitajske politike in prakse na področju tehnološke in intelektualne lastnine ZDA.

Trump je doslej že uvedel carine na kitajski uvoz, vreden 50 milijard dolarjev, Kitajska je odgovorila z enako mero in po besedah ekonomista organizacije Bloomberg Toma Orlika "trgovinski prepir s slepimi naboji" med ZDA in Kitajsko prehaja v trgovinsko vojno s pravimi naboji.

Kitajska je že vnaprej zagrozila, da bo na nove Trumpove carine odgovorila z enako mero in predsednik ZDA je zagrozil, da bo v tem primeru začel tretjo fazo carin, ki bo zadela kitajski uvoz, vreden še 267 milijard dolarjev.

Urad trgovinskega predstavnika ZDA je s predlaganega seznama blaga, ki ga bodo doletele carine, črtal 297 kategorij produktov, med njimi Applove pametne ure in podobne tehnološke izdelke za široko potrošniško porabo.

Izvzete so tudi določene sestavine za kemikalije, ki se proizvajajo v ZDA v predelovalni industriji in kmetijstvu, pa med drugim kolesarske čelade in otroški sedeži.

Carine pa bodo doletele za 23 milijard dolarjev uvoza iz široke kategorije "z internetom povezanih naprav", čeprav med njimi ni pametnih telefonov iPhone. Ti telefoni in drugi izdelki, ki jih sestavljajo ali proizvajajo na Kitajskem, pa bodo zagotovo deležni carin v Trumpovem tretjem krogu oziroma fazi.

"Zelo jasni smo bili glede sprememb, ki jih mora narediti Kitajska, in smo ji dali vse priložnosti, da nas začne pošteno obravnavati. Ampak doslej svojih praks ni bila pripravljena spremeniti," je sporočil Trump.

Predstavniki ameriške industrije niso navdušeni. "Odločitev predsednika Trumpa za dodatnih 200 milijard dolarjev je lahkomiselna in bo povzročila trajno škodo skupnostim po ZDA," je sporočil predsednik Sveta za industrijo informacijske tehnologije Dean Garfield.

"Carine so davek na ameriške družine in pika. Ameriški potrošniki, in ne Kitajska, bodo nosili breme carin in ameriški kmetje bodo doživeli poslabšanje učinkov povračilnih ukrepov," je sporočil podpredsednik Združenja vodij maloprodajne industrije Hun Quach.

"Carine na 50 milijard kitajskega uvoza in kitajski povračilni ukrepi so bili za svetovno trgovino malenkost. Dodatne carine bodo Kitajski odvzele nekaj gospodarske rasti, vendar pa bodo imela ameriška podjetja, ki so vpeta v kitajsko proizvodnjo in prodajo, velik problem," je dejal Orlik.

Dodal je, da ekonomski argumenti zelo jasno govorijo proti novim carinam, vendar pa ameriška vlada po njegovih besedah svoje odločitve, kot kaže, ne sprejema le na podlagi ekonomske logike.