c S
Gospodarska delegacija odhaja v rusko regijo Samara 18.09.2018 08:20 Ljubljana, 18. septembra (STA) - V rusko regijo Samara se bo danes po nove poslovne priložnosti podala 16-članska gospodarska delegacija. Udeleženci se bodo pod okriljem javne agencije Spirit srečali s predstavniki številnih ruskih podjetij in organizacij, se udeležili rusko-slovenskega poslovnega foruma, obiskali pa bodo tudi nekatere institucije, podjetja in tehnološke parke.

Samarska regija z več kot tremi milijoni prebivalcev velja za eno od industrijsko razvitejših v Rusiji. Že tradicionalno slovi po avtomobilski (Avtovaz, Togliatti) ter letalski in raketno-vesoljski industriji, dobro razvita področja so še informacijske tehnologije, energetika, petrokemična in prehrambna industrija ter metalurgija. Veliko priložnosti je tudi na drugih področjih, kot so kmetijstvo, turizem in proizvodnja manjših letal.

Od leta 2017 regija ponovno doživlja gospodarsko rast in ima opazen presežek izvoza nad uvozom. Blagovna menjava med Slovenijo in samarsko regijo je leta 2017 znašala 13,2 milijona dolarjev, kar je dvakrat več kot leta 2016, a še vedno manj kot leta 2014 (21,65 milijona dolarjev), navaja Spirit.

Slovenski predstavniki se bodo v tamkajšnjih mestih Samara in Togliatti mudili do petka. V delegaciji je 16 članov, med njimi predstavniki šestih slovenskih podjetij iz različnih gospodarskih panog (FerroČrtalič, GeoCodis, Ionex, Mega M, Prima sistemi, Riko), Razvojne agencije ROD Ajdovščina in predstavnika državnega sveta.

Člani gospodarske delegacije se bodo srečali s številnimi predstavniki ruskih podjetij in organizacij ter jim predstavili svojo ponudbo in predloge za sodelovanje, obiskali bodo tudi nekaj tamkajšnjih institucij, podjetij in tehnoloških parkov ter se v sredo udeležili še rusko-slovenskega poslovnega foruma. V ospredju bodo možnosti za povečanje gospodarskega sodelovanja in blagovne menjave s poudarkom na digitalizaciji.

Podjetje FerroČrtalič, eno vodilnih svetovnih podjetij za obdelavo površin, išče nove ruske partnerje s svojega področja, podjetje GeoCodis bo predstavilo ponudbo svojih geoinformacijskih sistemov, ki so se že uveljavili z uspešnimi projekti v Sloveniji, na Zahodnem Balkanu in v Afriki.

Podjetje Ionex bo predstavilo možnosti za vgradnjo mednarodno nagrajenih ionizatorjev v avtomobile in ponudbo različnih ionizatorjev za prodajo na drobno. Podjetje Mega M bo ponudilo svoje rešitve in iskalo partnerje s področja IP- in mobilne telefonije ter naprednih rešitev v oblaku z lastnim podatkovnim centrom.

Podjetje Prima Sistemi želi ruskemu trgu ponuditi svoje inovativne rešitve za kontrolo pristopa, ki jih danes najdemo po svetu od ZDA in Nemčije do Združenih arabskih emiratov. Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine bo predstavila gospodarski potencial in možnosti za investicije zgornje Vipavske doline.

Zanimanje za sodelovanje v delegaciji je izrazilo tudi podjetje Riko, ki v okviru obsežnega poslovanja v Rusiji že tradicionalno sodeluje z omenjeno regijo, pri čemer se lahko pohvali z že izvedenimi projekti: proizvodnimi linijami za Avtovaz, največjega proizvajalca avtomobilov v vzhodni Evropi. Rešitvam za avtomobilsko industrijo podjetje dodaja še rešitve za področja energetike, ekologije in logistike, so še pojasnili v Spiritu.