c S
Hrvaški sindikati napovedujejo proteste zaradi pokojninske reforme 18.09.2018 07:26 Zagreb, 17. septembra (STA) - Predstavniki hrvaških sindikatov so danes po 50 minutah zapustili srečanje s predstavniki vlade, ki so jim predstavili predlog pokojninske reforme. Sindikati nasprotujejo podaljšanju delovne dobe do 67. leta za ženske in moške kot tudi načrtovanemu "kaznovanju" delavcev, ki bodo predčasno upokojeni. Napovedali so možnost množičnih protestov.

Predsednik največjega hrvaškega sindikata Zveza samostojnih sindikatov Hrvaške (SSSH) Mladen Novosel je novinarjem pojasnil, da so pogovore z vlado zapustili, potem ko socialnega dialoga ni bilo, ampak so sindikati postavljeni pred izvršeno dejstvo.

Kot je dejal Novosel, se minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić sploh ni želel pogovarjati o možnostih, da ne bi podaljšali zgornje meje za upokojitev na 67 let, niti o "kaznovanju" predčasnih upokojitev. Sindikati nasprotujejo tudi predlogu vlade, da bi upokojenci, ki imajo 40 let delovne dobe, pravico do upokojitve lahko uresničili šele, ko bi dopolnili 61 let starosti.

Novosel je napovedal, da bo njihovo članstvo kmalu odločilo, ali bodo organizirali množične proteste proti predstavljeni pokojninski reformi.

Minister Pavić je danes obžaloval odločitev sindikatov, da so odšli s pogovorov. Poudaril je, da so delodajalci vladni predlog podprli. Pred novinarji je spomnil, da je tudi v obstoječem zakonu predvidena upokojitev za ženske in moške v 67. letu starosti od leta 2038. Z novim zakonom bi podaljšanje delovne dobe z obstoječih 65 let na 67 let starosti uveljavili z letom 2031.

Predlog pokojninske reforme predvideva tudi krčenje možnosti za beneficirano delovno dobo pri določenih poklicih kot tudi 0,3 odstotka nižje pokojnine za vsak mesec predčasne upokojitve.

Hrvaška vlada v javnosti še ni predstavila podrobnosti pokojninske reforme, za katero premier Andrej Plenković sicer pričakuje, da bo po prestani javni razpravi in parlamentarnem postopku sprejeta do konca leta.

Minister Pavić je v pogovoru za tednik Globus prejšnji teden povedal, da si s pokojninsko reformo prizadevajo za dolgoročno vzdržnost pokojninskega sistema, ki bo hrvaškim upokojencem zagotovil "primerne pokojnine". Predlagajo triodstotno zvišanje najnižjih pokojnin, medtem ko ekonomski strokovnjaki in sindikati opozarjajo, da bo reforma znižala pokojnine bodočim upokojencem z obstoječe vrednosti 39 odstotkov zadnje bruto plače na 36 odstotkov.

Na Hrvaškem je razmerje zaposlenih in upokojencev 1:1,26. Za pokojnine je bilo treba v državnem proračunu zagotoviti 39 milijard kun (5,3 milijarde evrov), kar je nekaj manj kot tretjina celotnega državnega proračuna. Za izplačilo pokojnin je letos v državni blagajni zmanjkalo 17 milijard kun (2,3 milijard evrov), je dejal Pavić za Globus.

Omenil je tudi, da pokojninski sistem obremenjuje tudi dejstvo, da ima povprečni upokojenec na Hrvaškem 30 let delovne dobe, samo petina pa jih je upokojena s polno delovno dobo 40 let.

Hrvaški pokojninski sistem je dodatno zapleten zaradi več pokojninskih stebrov, med katerimi je drugega močno zamajala tudi nedavna dolgoletna recesija, tako da pokojninska reforma iz leta 2002 ni uspela zagotoviti načrtovanih sredstev in bodočim upokojencem grozijo za povprečno 600 kun (81 evrov) nižje pokojnine, kot jih imajo današnji upokojenci. Gre za približno 600.000 bodočih upokojencev, ki so rojeni med letoma 1962 in 1980.

Pokojninska reforma predvideva, da bodo upokojenci lahko delali polni delovni čas in prejemali polovico pokojnine ali pa delali polovico delovnega časa in prejemali polno pokojnino.