c S
EU o večletnem proračunu, Poljski in brexitu 18.09.2018 11:29 Bruselj, 18. septembra (STA) - Ministri EU za evropske zadeve bodo danes v Bruslju razpravljali o treh pomembnih aktualnih temah - večletnem evropskem proračunu, kršenju načel pravne države na Poljskem in pogajanjih o brexitu, a prebojnih novic ni pričakovati. Slovenijo bo zastopal državni sekretar na zunanjem ministrstvu Dobran Božič.

Ministri bodo razpravljali o treh ključnih vprašanjih v povezavi z evropskim proračunom za obdobje 2021-2027 - obsegu, strukturi in časovnem načrtu sprejemanja. Evropski diplomatski viri pričakujejo, da bo politična razprava prinesla usmeritve za nadaljnje delo, konkretnih odločitev pa še ni pričakovati.

Poleg tega bodo članice opravile drugo zaslišanje Poljske v okviru procesa v povezavi s 7. členom pogodbe EU, ki v skrajnem primeru predvideva odvzem glasovalnih pravic kršiteljici temeljnih evropskih vrednot, kot je vladavina prava. Ta proces je sicer izjemno kompleksen, pot do tega ukrepa je dolga in zanj je potrebno soglasje. Članice za zdaj niso sprejele še nobene konkretne odločitve o ukrepanju proti Poljski v okviru tega člena in tudi danes je ni pričakovati.

O proračunu in Poljski bo razpravljalo vseh 28 članic, nato pa bodo brez Velike Britanije obravnavale potek pogajanj o brexitu, ki bo poleg migracij tudi osrednja tema neformalnega vrha unije v Salzburgu. Preboja še ni pričakovati ne danes na ministrskem zasedanju ne konec tedna v Salzburgu.

Čeprav EU cilja na dokončen dogovor o ločitvenem sporazumu v oktobru, se zdi verjetneje, da bo ta mogoč šele novembra. Ob tem se neuradno omenja možnost izrednega vrha unije o brexitu v novembru. Vzporedno se nadaljujejo tudi priprave na brexit brez dogovora. Pri tem odmeva opozorilo Mednarodnega denarnega sklada (IMF), da bi britansko gospodarstvo utrpelo bistveno škodo, če bi Združeno kraljestvo marca izstopilo iz EU brez ločitvenega dogovora.