c S
Analitiki: Umik Gorenja nič dobrega za borzo 17.09.2018 16:15 Ljubljana, 17. septembra (STA) - Umik delnic Gorenja iz trgovanja, kot so na današnji skupščini sklenili njegovi kitajski lastniki, po mnenju analitikov ne pomeni nič dobrega za Ljubljansko borzo. Vlagatelji že zdaj niso imeli velike izbire vrednostnih papirjev, z umikom Gorenja pa se bo ta izbor še zožil, pravijo.

Z Gorenjevimi delnicami se je na Ljubljanski borzi začelo trgovati 2. junija 1998, ko so bili njegovi največji lastniki še zaposleni, bivši zaposleni in upokojenci s skupaj 32-odstotnim lastniški deležem. Dobrih 20 let pozneje Gorenje prehaja v 100-odstotno lastništvo kitajske skupine Hisense, njegove delnice pa se umikajo tako z borze v Ljubljani kot Varšavi, kjer se je začelo z njimi trgovati 30. decembra 2013.

Na Ljubljanski borzi so Gorenjeve delnice po podatkih za leto 2017 na sedmem mestu po obsegu trgovanja. "Z umikom delnic z Ljubljanske borze se bo zožil že tako majhen izbor, predvsem za tuje in institucionalne vlagatelje, ki potrebujejo večjo likvidnost," je za STA komentiral Sašo Stanovnik iz Alta skladov.

Bistvenih sprememb sicer Stanovnik ne pričakuje, a po drugi strani se po njegovem mnenju vse bolj kaže potreba po novih uvrstitvah in poživitvi trga. Po umiku se bo v prvi borzni kotaciji trgovalo še z delnicami osmih podjetij, v standardi kotaciji pa z delnicami 21 podjetij. "Tako majhen izbor je zagotovo problem," je dejal Stanovnik.

Podobno meni upravljalec premoženja pri Iliriki Jože Gerbec. Na Ljubljanski borzi se že zdaj ne trguje z delnicami prav velikega števila družb, zato umik Gorenjevih pomeni slabo novico za slovenski trg, je dejal za STA.

A Gerbec v umiku vidi tudi nekaj pozitivnega. "Po drugi strani pa je pozitivno, da je denar prišel v državo," je dejal in spomnil, da je Hisense za vsako Gorenjevo delnico plačal 12 evrov. Morda se bo nekaj tega denarja vrnilo tudi na borzo, pričakuje.

Stanovnik je ob tem opozoril, da bo umik Gorenjevih delnic osiromašil tudi indeks Ljubljanske borze SBI TOP. "Že tako defenzivna sestava indeksa bo izgubila še eno ciklično podjetje," je dejal. Največjo utež pri izračunu indeksa imajo sicer delnice Krke, vrednost delnic velenjske družbe pa k njegovem izračunu prispeva nekaj manj kot osem odstotkov.

Umik prav tako ni razveselil vodstva Ljubljanske borze. "Prevzemne aktivnosti se, z vidika borze, kratkoročno odražajo na povišani aktivnosti trgovanja, kar je vsekakor dobrodošlo, dolgoročno pa prevzemi lahko pomenijo tudi odhod družb iz kotacije, kar je za borzo manj zaželeno," so sporočili.

Umik družbe Gorenje kot članice najelitnejše prve kotacije in njene razmeroma likvidne delnice za Ljubljansko borzo pomeni tudi izpad prihodkov. Ob tem so dodali, da izvajajo številne aktivnosti, s katerimi želijo povečati število družb na vseh svojih trgih - od prve kotacije do trga Si enter.

Hisense je v lastništvo Gorenja vstopil maja kot najbolj ugodni ponudnik v postopku iskanja strateškega partnerja za velenjsko družbo, v prevzemni ponudbi, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pa je lastniški delež povečal na 95,42 odstotka. Za vsako delnico je ponudil 12 evrov, toliko pa namerava zdaj plačati tudi lastnikom še zadnjih 4,58 odstotka delnic, ki jih bo iztisnil v skladu s sklepi današnje skupščine v Velenju.

Danes se je z Gorenjevimi delnicami na borzi v Ljubljani trgovalo po tečaju 11,85 evra.