c S
Ohladitev nemške gospodarske rasti le kratkotrajna 17.09.2018 14:51 Berlin, 17. septembra (STA) - Nemško gospodarstvo je kljub kratkotrajni ohladitvi gospodarske rasti v začetku poletja v dobri kondiciji, kaže poročilo nemške centralne banke Bundesbank. Centralna banka je ocenila, da se je gospodarska rast nekoliko ohladila zaradi kratkotrajnega padca naročil v avtomobilskem sektorju, ki se je pripravljal na nove standarde merjenja emisij.

"Ko se bodo problemi v avtomobilski industriji razrešili, bo gospodarska rast lahko spet močna," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP ocenili v nemški centralni banki.

Septembra so namreč v veljavo stopila pravila za merjenje izpustov ogljikovega dioksida in porabe goriva pri avtomobilih. Novost naj bi prinesla veliko bolj realne meritve, saj te ne bodo več potekale v laboratorijih, temveč v dejanskem okolju, nova pravila pa naj bi največ preglavic povzročila avtomobilskim proizvajalcem.

Nemški bruto domači proizvod (BDP) se je v drugem četrtletju v primerjavi s predhodnim okrepil za 0,5 odstotka, v predhodnem trimesečju je bila rast 0,4-odstotna.

Rast bo do konca leta najverjetneje ostala na teh ravneh, ugotavlja centralna banka, ki je z anketo preverjala razpoloženje med nemškimi podjetji.