c S
Stopnja prostih delovnih mest v območju evra pri 2,1 odstotka 17.09.2018 12:53 Luxembourg, 17. septembra (STA) - Povprečna stopnja prostih delovnih mest, ki odraža razmerje med prostimi in vsemi delovnimi mesti, je v območju z evrom in v EU v letošnjem drugem četrtletju v primerjavi s prvim ostala nespremenjena. V evrskem območju je bila 2,1-odstotna, v EU pa 2,2-odstotna, je danes sporočil evropski statistični urad Eurostat.

Povprečna stopnja prostih delovnih mest se je v območju z evrom in v EU v primerjavi z drugim lanskim četrtletjem povečala za 0,2 odstotne točke.

V sektorju industrije in gradbeništva v območju z evrom je v drugem četrtletju stopnja prostih delovnih mest v primerjavi s predhodnim četrtletjem ostala pri 1,9 odstotka, v sektorju storitev pri 2,4 odstotka.

V EU je se je v četrtletni primerjavi nekoliko povečala in bila v industriji in gradbeništvu 2,1-odstotna, v sektorju storitve pa 2,5-odstotna.

Med državami, za katere so bili na voljo primerljivi podatki, so imele najvišje stopnje prostih delovnih mest Češka (5,4 odstotka), Belgija (3,5 odstotka), Nizozemska (3,1 odstotka) in Nemčija (2,9 odstotka), najnižjo pa Grčija (0,7 odstotka), Bolgarija, Španija in Portugalska (vse 0,9 odstotka).

V Sloveniji je bila v drugem četrtletju stopnja prostih delovnih mest 2,6-odstotna in je ostala na enaki ravni kot v predhodnem četrtletju.