c S
Evropske borze v nov teden s padci 17.09.2018 10:19 London/Frankfurt/Pariz, 17. septembra (STA) - Evropske borze so v nov trgovalni teden teden vstopile s padci indeksov. Vlagatelje skrbijo poteze ameriškega predsednika Donalda Trumpa, ki bi z uvedbo novih carin na kitajski uvoz lahko še poslabšal že tako napete odnose med največjima svetovnima gospodarstvoma. Vlagatelji so pozorni tudi na objave poslovnih rezultatov.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je znižal za 0,24 odstotka. Londonski FTSE 100 je izgubil 0,18 odstotka, pariški CAC 40 0,21 odstotka in frankfurtski DAX 0,56 odstotka.

Veliko pozornosti so v začetku trgovanja prejele delnice švedske družbe Hennes & Mauritz (H&M), ki so na borzi v Stockholmu pridobile 8,7 odstotka, potem ko je trgovec poročal, da je prodaja v minulem četrtletju presegla pričakovanja. Poslovne rezultate bo sicer trgovec z oblačili objavil konec meseca.

V Švici pa so delnice Credit Suisse izgubile 0,8 odstotka, ker je bančni regulator ugotovil, da banka ni izpolnila svojih nalog v okviru preprečevanja korupcije pri poslovanju z venezuelskim in brazilskim državnim naftnim podjetjem.

Tečaj evra se je uvodoma nekoliko znižal. Ob 9.30 je bil v Frankfurtu vreden 1,163 dolarja, kar je 0,03 odstotka pod izhodiščem.

V rdeče so se obarvali tudi indeksi na azijskih borzah. Borza v Tokiu je bila zaradi praznika danes zaprta, v Šanghaju je osrednji indeks izgubil 1,11 odstotka, v Hongkongu Hang Seng 1,42 odstotka in v Seulu Kospi 0,66 odstotka.