c S
Na kratko iz gospodarstva 17.09.2018 07:31 Ljubljana, 14. septembra (STA) - STA povzema javne objave nekaterih podjetij in druge informacije iz poslovnega okolja.

Japonska družba Kotobuki naj bi po neuradnih podatkih Dela oddala ponudbo za nakup družbe Elan Inventa, ki se ukvarja z inženiringom športnih objektov. Kotobuki je neposredni tekmec Elana Invente. V Elanu - ta je 80-odstotni lastnik Elana Inventa, 20 odstotkov pa je v lasti Kada - informacij niso komentirali. Družba naj bi bila prodana do konca avgusta, a prodajalec s pokazanim interesom ni bil zadovoljen. Zato je opravil nov krog vabil k nakupu, informativno ponudbo pa naj bi poleg Japoncev neuradno oddale še en ali dva tuja finančna sklada, eden naj bi bil iz Evrope, dodaja časnik.

Največji slovenski izvozniki so bili lani Gen-I, Revoz, Krka, HSE in Lek, danes v lestvici 100 največjih izvoznikov navajajo Finance. Dodana vrednost na zaposlenega v slovenskih izvoznih družbah, ki na tujem prodajo za vsaj sedem milijonov evrov, je lani z 78.000 evrov za 82 odstotkov presegala povprečje v slovenskem gospodarstvu. Donosnost sredstev s 6,4 odstotka za dobro polovico presega povprečje. Ta podjetja so uspešnejša tudi po marži EBIT, ki znaša 5,8 odstotka, povprečje je 4,5 odstotka. Tudi po rasti EBITDA so bila boljša, lanska rast je znašala skoraj 10 odstotkov, povprečje pa je 7,5 odstotka, piše časnik.

Družba Salus veletrgovina, katere edini družbenik je družba Salus, je danes oddala zavezujočo ponudbo za nakup 91,51-odstotnega deleža družbe Farmadent. Kot so prek spletne strani Ljubljanske borze sporočili iz Salusa, je potencialni prevzem Farmadenta in hčerinske družbe skladen z razvojno strategijo Salusa, ki predvideva širitev dejavnosti v regijah, v katerih še ni prisotna v želenem obsegu.

Družba Adriatic Slovenica je podala nasprotni predlog k predlogom sklepov skupščine Deželne banke Slovenije, ki bo potekala 9. oktobra. Adriatic Slovenica predlaga, da se namesto Damjana Škofia v nadzorni svet banke imenuje Jure Kvaternik, ki od letošnjega aprila opravlja funkcijo člana uprave zavarovalnice. Predlagatelj meni, da kandidat s svojimi izkušnjami in strokovnim znanjem lahko tvorno prispeva k zmanjšanju strateškega tveganja banke, njeni nadaljnji stabilizaciji in prestrukturiranju.

Krka je med 7. in 13. septembrom na Ljubljanski borzi odkupila 3116 lastnih delnic v skupni vrednosti 176.738 evrov. Skupno število lastnih delnic po teh nakupih je 809.058, kar predstavlja 2,467 odstotka vseh izdanih delnic, je družba sporočila prek spletne strani Ljubljanske borze.