c S
Ministrska ekipa začela delo po resorjih 17.09.2018 07:31 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Ministrska ekipa Marjana Šarca je danes začela delo po resorjih. Prvi dan po izvolitvi na položaj so novi ministri opravili primopredaje s svojimi predhodniki, v kratkih izjavah ob tem pa so na kratko povzeli, katere bodo tiste prioritete, ki se jih bodo najprej lotili.

Nova vladna ekipa tako kot dosedanja šteje 16 ministrov. Vsi so danes od svojih predhodnikov že prevzeli posle, primopredaje ni bilo le na gospodarskem ministrstvu, saj ga bo tako kot v zadnjem mandatu še naprej vodil Zdravko Počivalšek.

Karl Erjavec in Andreja Katič, ki sta v preteklem mandatu prav tako že opravljala ministrsko funkcijo, sta primopredaji opravila tako v novi kot stari službi. Erjavec, dosedanji zunanji minister, je ob prevzemu poslov na obrambnem ministrstvu, kamor se vrača po desetih letih, ocenil, da so se varnostne razmere od takrat zelo spremenile. Napovedal je pripravo razvojne vizije za vse varnostne izzive in ocenil, da ga čaka težko delo, predvsem na področju razvoja kadrov Slovenske vojske.

Ob primopredaji na zunanjem ministrstvu pa je svojemu nasledniku, bivšemu predsedniku vlade Miru Cerarju zaželel uspešno delo na čelu slovenske diplomacije. Cerar je poudaril, da se je Slovenija v zadnjih letih po izhodu iz gospodarske krize znova uveljavila v Evropi in svetu kot pomemben mednarodni dejavnik, kot odgovorna in zanesljiva država. Napovedal je, da si bo prizadeval za čim boljše odnose s sosednjimi državami, posebna skrb bo namenjena zamejskim Slovencem, še naprej bo krepil gospodarsko diplomacijo.

Erjavčeva predhodnica na obrambnem ministrstvu Andreja Katič je na ministrstvu za pravosodje posle prevzela od dosedanjega ministra Gorana Klemenčiča, pri čemer je napovedala, da bodo nadaljevali vse odprte projekte, kar se tiče že pripravljene zakonodaje pa, da jo bodo znova vložili v postopek. Tudi novi notranji minister Boštjan Poklukar je ob prevzemu poslov svojo predhodnico Vesno Györkös Žnidar pohvalil, da mu resor prepušča v dobri kondiciji. Tako namerava nadaljevati in nadgrajevati njeno delo, njegovo prioritetno področje pa bo migracijska problematika.

Minister za finance Andrej Bertoncelj, katerega ključne usmeritve bodo zdrave javne finance, sogradnja stabilnega poslovnega okolja in davčno prestrukturiranje, se bo takoj lotil priprave sprememb proračuna za 2019. Pri tem bodo ključni sprostitev varčevalnih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, hitrejše črpanje evropskih sredstev in učinki večjih transferjev na področju sociale. V ospredju pa bodo tudi zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so v četrtek takoj po imenovanju vlade znova aktivirali stavko v šolstvu in vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj.

Kot enega od perečih problemov je plače v javnem sektorju izpostavil tudi novi minister za javno upravo Rudi Medved ob prevzemu resorja od predhodnika Borisa Koprivnikarja. Kdaj bodo s sindikati javnega sektorja prvič sedli za pogajalsko mizo, ni napovedal, je pa zatrdil, da bodo z delom na tem področju začeli že ta mesec, saj želijo ta problem v soglasju s sindikati čim prej rešiti. Pojasnil je, da se bo pogajalska skupina najprej dodobra seznanila z dosedanjim potekom pogajanj in njihovo vsebino, saj nihče izmed njenih članov na pogajanjih ni sedel že doslej. Kdo bo v pogajalski skupini in kdo jo bo vodil, ni navedel, je pa dejal, da je sam ne bo vodil.

Zahtev sindikatov oz. sporočila šolskega sindikata Sviz, da je stavka v vzgoji in izobraževanju znova aktivna, se je v izjavi ob primopredaji dotaknil tudi novi minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, ki je posle prevzel od dosedanje ministrice Maje Makovec Brenčič. Izrazil je upanje, da bodo pogajanja začeli čim prej in da jih bodo pripeljali do uspešnega konca. Sicer pa je med prvimi nalogami, ki se jih namerava lotiti, izpostavil pregled, kako daleč sta pripravi zakona o visokem šolstvu in o raziskovalni dejavnosti.

Medtem pa novi prvi mož zdravstvenega ministrstva Samo Fakin v izjavi ob prevzemu poslov od njegove predhodnice Milojke Kolar Celarc o problemih v zdravstvu ni želel govoriti in je dejal le, da so znani in da so prioritete bolj ali manj jasne. Če pa niso, "se bodo že same izkristalizirale v obliki sindikalnih pogajanj, čakalnih vrst in vseh ostalih akutnih problemov". Nacionalni inštitut za otroške srčne bolezni po njegovih besedah zaenkrat ostaja v obliki, kot je. Se bo pa pogovoril s pristojnimi v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana. V roku 14 dni načrtuje tudi prvi sestanek z nekaterimi ključnimi deležniki v zdravstvu.

"V dobri kondiciji" je iz rok Petra Gašperšiča vodenje ministrstva za infrastrukturo danes prevzela tudi Alenka Bratušek in napovedala realizacijo ključnih infrastrukturnih projektov. Med temi je izpostavila tretjo razvojno os, drugi tir med Divačo in Koprom ter dopolnitev energetskega koncepta. "Ti so pripeljani do faze, ko jih bomo lahko začeli realizirati," je napovedala.

Dejan Prešiček, ki začenja delo kot minister za kulturo, pa je po primopredaji poslov od dosedanjega ministra Toneta Peršaka napovedal, da se bo v prvi vrsti zavzel za postopen dvig proračunskih sredstev za kulturo, s čimer bi "imeli malo več manevrskega prostora". V koalicijski pogodbi je zapisana namera, da bi jih do leta 2020 postopno dvignili na 0,5 odstotka BDP, s tem pa bi prišli na raven, ki je bila kulturi namenjena v letu 2009.

Primopredaje so opravili tudi ostali člani ministrske ekipe. Novi vodja urada za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je položaj prevzel od Gorazda Žmavca. Nekdanja ministrica, odgovorna za razvoj in evropsko kohezijsko politiko, Alenka Smerkolj je predala posle Marku Bandelliju. Aleksandra Pivec pa je na kmetijskem ministrstvu zamenjala Dejana Židana, ki se je preselil na položaj predsednika DZ. Jure Leben, dosedanji državni sekretar na infrastrukturnem ministrstvu, pa je od Irene Majcen prevzel vodenje ministrstva za okolje in prostor, danes pa je že opravil tudi prvi sestanek na temo odpadkov.