c S
Turčija prepovedala oddajo ali prodajo nepremičnin v tujih valutah 17.09.2018 07:31 Ankara, 15. septembra (STA) - Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v teh dneh podpisal odlok, s katerim je določil, da morajo biti vse pogodbe za prodajo ali oddajo nepremičnin sklenjene z uporabo domače valute lire. Gre za nov poskus, s katerim želi Turčija dvigniti vrednost lire. Vse veljavne pogodbe, ki so sklenjene v tujih valutah, morajo biti spremenjene v 30 dneh.

Gre za nov ukrep za dvig vrednosti lire, ki je v zadnjem mesecu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Na padanje vrednosti lire vplivajo predvsem zaostreni odnosi z ZDA.

ZDA so namreč sredi avgusta uvedle višje carine na uvoz jekla in aluminija iz Turčije zaradi spora glede ameriškega pastorja Andrewa Brunsona, ki ga v Turčiji obtožujejo podpore terorizmu. Pred tem so ZDA 1. avgusta že uvedle sankcije proti turškima ministroma za pravosodje in notranje zadeve.

Krepijo se tudi strahovi, da bo Turčija zdrsnila v recesijo, potem ko se je gospodarska rast v drugem četrtletju upočasnila, analitiki pa opozarjajo, da Edroganova monetarna politika ne bo obrodila želenih sadov.