c S
Terme Maribor lani po zaslugi prodaje premoženja z dobičkom 17.09.2018 07:31 Maribor, 15. septembra (STA) - Družba Terme Maribor, največji ponudnik nočitvenih zmogljivosti v Mariboru, je lani prvič, odkar je pod okriljem ruskih lastnikov, beležila pozitiven poslovni izid. Nekaj manj kot 1,3 milijona evrov čistega dobička so sicer ustvarili po zaslugi prodaje obmejnih Travel Shopov in gostilne Štajerc, a so jim zato za skoraj petino padli prihodki.

Kot je razvidno iz letnega poročila, objavljenega na spletni strani Ajpesa, so mariborske terme lani ustvarile dobrih 26 milijonov evrov prihodkov, še leto prej pa skoraj 32 milijonov evrov. Ob tem se je število zaposlenih ob koncu leta 2017 znižalo iz 271 na 246.

Direktorja družbe Ignacio Rodriguez Blas in Dmitrij Rudakov, ki sta konec lanskega oktobra zamenjala Andreja Rakovića, ob tem v letnem poročilu poudarjata, da so v letu 2017 beležili rast prodaje v hotelirstvu in gostinstvu, kar se je pokazalo v osemodstotni rasti prihodkov turistične dejavnosti in preseženih desetih milijonih evrov.

Do prodaje trgovinskega dela so ustvarili 15,7 milijona evrov prihodkov, medtem ko so še leto prej v tem delu poslovanja dosegli skoraj 22 milijonov evrov prihodkov. Medtem ko so Terme Maribor še leta 2016 beležile 1,4 milijona evrov čiste izgube, jim je z letošnjim dobičkom uspelo vsaj malo znižati še vedno visokih 17 milijonov evrov bilančne izgube.

Kot ob tem uprava pojasnjuje v poročilu, segment turizma in gostinstva - primarna dejavnost družbe - izkazuje izboljšanje poslovanja in rast prihodkov, kar je po njihovem predvsem posledica izvajanja aktivne prodajne politike. Kljub temu jim je ohranjeni del poslovanja tudi lani prinesel za dobrega pol milijona evrov izgube.

Terme Maribor so letos z dvema hoteloma vstopile v mednarodno hotelsko verigo Accor Hotels. Nekdanja Piramida se zdaj imenuje Mercure City Center, Orel pa Ibis Styles City Center. S 1. septembrom so se odrekli pohorskim hotelom Arena, Bolfenk in Videc, ki so jih imeli v najemu od Družbe za upravljanje terjatev bank, ruski lastniki, ki spadajo pod okrilje Gazproma, pa želijo prodati tudi medicinsko-termalni center Fontana.