c S
Lenarški TBP lani povečal prodajo, a prepolovil dobiček 17.09.2018 07:33 Lenart, 16. septembra (STA) - Tovarna bovdenov in plastike (TBP) iz Lenarta, katere največji lastnik je bosanski poslovnež Nijaz Hastor in zaposluje že skoraj 900 ljudi, je lani ustvarila za 61,5 milijona evrov prihodkov, dva milijona evrov več kot leto prej. Podjetje je leto 2017 končalo s 3,2 milijona evrov dobička, kar je pol manj kot leto pred tem.

Kot je v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal direktor Stanislav Loncner, je za njimi uspešno leto in doseženi načrti, saj so povečali proizvodnjo in prodajo, pridobili nove projekte ter zagnali proizvodnjo v njihovi tovarni v Mehiki. Ob tem so še povečali dodano vrednost, sicer nižji dobiček pa je bil v okviru načrtovanega.

V podjetju sicer ugotavljajo, da je bilo leto 2017 za avtomobilsko industrijo spet leto rekordov, a so se že začele kazati slabitve, zlasti v zmanjšani rasti na Kitajskem, pa tudi v rahlem upadu na ameriškem trgu. V takih razmerah bo potrebno hitro prilagajanje na morebitne spremenjene okoliščine in vnovična preučitev poslovne strategije.

TBP je sicer tudi lani večino poslov opravil na nemškem trgu, kjer s svojimi komponentami oskrbujejo avtomobilske velikane ter sistemske dobavitelje, pa tudi na češkem in slovaškem trgu, ki postajata vse bolj pomembna v avtomobilski industriji.

Največji lenarški delodajalec je lani še povečal število zaposlenih, in sicer za kar 110, tako da je konec leta zaposloval 890 ljudi.

Družba za letos načrtuje dodatno rast prodaje v višini 63 milijonov evrov, njihovi najpomembnejši kupci pa še naprej ostajajo priznane avtomobilske znamke Volkswagen, Audi, Škoda, Seat, Daimler, BMW in dobavitelji avtomobilski industriji, kot so Brose, Kiekert, Valero in drugi. Trenutno je v razvoju 37 novih projektov z načrtovano letno realizacijo devet milijonov evrov za naslednjih pet do sedem let.

"Zelo pomemben ostaja boj za konkurenčnost v globalnem svetu avtomobilske industrije. V ta namen načrtujemo za dodatna 2,5 milijona evrov investicij v avtomatizacijo in posodobitev tehnološke opreme za nove projekte," je še napovedal prvi mož TBP, ki dodaja, da bodo za vse nove projekte potrebovali novo delovno silo in se tako približali skoraj tisoč zaposlenim.