c S
Gorenjevi lastniki danes o iztisnitvi malih delničarjev 17.09.2018 07:42 Velenje, 17. septembra (STA) - Delničarji velenjskega proizvajalca bele tehnike Gorenje bodo na današnji skupščini odločali o iztisnitvi malih delničarjev iz lastništva. Kitajska družba Hisense, ki ima v lasti že več kot 95 odstotkov delnic, bo za vsako preostalo plačala enako, kot je ponudila v prevzemni ponudbi. Na dnevnem redu je tudi umik delnic z borze.

Hisense je v lastništvo Gorenja vstopil maja kot najbolj ugodni ponudnik v postopku iskanja strateškega partnerja za velenjsko družbo, v prevzemni ponudbi, ki je trajala od 29. maja do 26. junija, pa je lastniški delež povečal na 95,42 odstotka. Za vsako delnico je ponudil 12 evrov, toliko pa namerava zdaj plačati tudi lastnikom 4,58 odstotka delnic, ki jih še nima v lasti.

Vodenje družbe z enim delničarjem bo enostavnejše, cenejše in bolj učinkovito, so prepričani Kitajci, ki nameravajo delnice Gorenja tudi umakniti iz trgovanja na Ljubljanski borzi.

Z namenom zmanjšanja donosnosti lastniškega kapitala pa bodo na skupščini najprej odločali o zmanjšanju osnovnega kapitala za nekaj več kot pol milijona evrov na 101,4 milijona evrov. Zmanjšanje se bo izvedlo z umikom 0,4967 odstotka delnic, ki so že v lasti Gorenja.

Poleg tega se bo skupščina seznanila z odstopnimi izjavami junija imenovanih nadzornikov ter imenovala nove, ki bodo štiriletni mandat začeli v torek. Vseh sedem prihaja z vodilnih položajev v skupini Hisense.

Šest vodilnih iz skupine Hisense se je sredi avgusta pridružilo tudi upravi Gorenja, ki je odslej 12-članska. Njen predsednik ostaja Franjo Bobinac.