c S
Ryanairove stevardese v Italiji bodo dobile kolektivno pogodbo 14.09.2018 15:29 Rim, 14. septembra (STA) - Poleg pilotov naj bi kolektivno pogodbo dobilo tudi kabinsko osebje irskega nizkocenovnega letalskega prevoznika Ryanair v Italiji. Kot so danes sporočili iz družbe, so s sindikati dosegli dogovor v vseh bistvenih točkah. Italija je eden od največjih trgov irske letalske družbe.

Pogodba naj bi začela veljati 1. oktobra za obdobje treh let in naj bi bil sklenjena v skladu z italijansko zakonodajo, so skupaj sporočili trije italijanski sindikati, ki zastopajo kabinsko osebje na letalih.

S kolektivno pogodbo naj bi zaposlenim med drugim zagotovili višje plače. O še zadnjih podrobnostih se bodo dogovorili v prihodnjih dneh, tako da bodo lahko pogodbo podpisali, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Ryanairovi piloti v Italiji so kolektivno pogodbo podpisali že konec avgusta. Sindikat pilotov ANPAC je takrat govoril o "zgodovinskem dogodku", vendar pa dva druga sindikata pogodbi še vedno nasprotujeta.

Nizkocenovni prevoznik se je o kolektivnih pogodbah s svojimi zaposlenimi v več državah začel prvič pogovarjati pred nekaj meseci, kar je vodilo v celo vrsto stavk. Nazadnje so to sredo stavkali Ryanairovi zaposleni v Nemčiji, zaradi česar je morala družba odpovedati 150 od 400 za tisti dan predvidenih letov.

Ravno v četrtek so sindikati v Evropi za 28. september napovedali novo prekinitev dela. Poleg kabinskega osebja v Španiji, na Portugalskem, v Belgiji in na Nizozemskem so udeležbo napovedali tudi stevardese in piloti v Italiji. Od vodstva zahtevajo, naj delodajalec upošteva tudi posamezne nacionalne zakonodaje, ne le irske.

Tako kot s piloti v Italiji je sicer Ryanair že dosegel dogovor tudi z njihovimi kolegi na Irskem. Prvi mož koncerna Michael O'Leary je ob tem dejal, da bo še nekaj časa trajalo, preden bodo dosegli dogovor z vsemi sindikati.