c S
Zaposlenih v štorskih Valjih za zdaj ne skrbi za usodo 14.09.2018 13:21 Štore, 14. septembra (STA) - Med zaposlenimi v štorskem izdelovalcu valjev in ulitkov Valji kljub uvodnemu šoku zaradi nedavno uvedene prisilne poravnave za zdaj večje zaskrbljenosti ni. Kot je za STA povedal vodja sindikata Anton Hribernik, jim je vodstvo družbe zagotovilo, da bodo plače naslednji teden izplačane brez zamude, kmalu naj bi prejeli drugi del regresa.

Hribernik je dejal, da so bili podobne negotovosti vajeni že lani, ko je manjkalo materiala, a ker imajo zdaj nove lastnike, so optimistični, poleg tega pa tudi sindikat z njimi dobro sodeluje. "Le enkrat smo imeli dva dni zamude pri plači, konec avgusta pa bi jim morali plačati drugi del regresa, a so ga zdaj obljubili za konec septembra," je pojasnil prvi sindikalist Valjev.

Glede prihodnosti podjetja in zaposlenih po uvedeni prisilni poravnavi za zdaj zaposleni po njegovem vedo to, da si novi lastnik prizadeva priti do večinskega lastništva, zagotovil naj bi tudi sveži denar za normalno nadaljevanje proizvodnje. Dela imajo po Hribernikovih besedah dovolj za vsaj dve leti, delavcev iz kovinarske stroke bi še potrebovali, zato bojazni za odpuščanja po njegovem ni, razen če bi zaradi nesoglasja lastnikov podjetje moralo v stečaj.

Celjsko okrožno sodišče je ta teden nad štorskim podjetjem na predlog družbe za upravljanje alternativnih investicijskih skladov Elements Skladi, ki so tudi približno polovični lastniki podjetja, uvedlo prisilno poravnavo, za prisilnega upravitelja pa imenovalo Miho Mušiča.

Višina terjatve Elements Skladov je konec leta 2017 znašala 7,2 milijona evrov, štorski Valji pa so bili upniku do konca julija letos dolžni poravnati skoraj 840.000 evrov po pogodbi o finančnem prestrukturiranju, vendar podjetje tega ni storilo.

Zato so se Elements Skladi, ki so do lastništva prišli s pretvorbo večje vsote drugih svojih terjatev v kapital, odločili, da na sodišče vložijo predlog za uvedbo prisilne poravnave. Upnik napoveduje, da bo načrt finančnega prestrukturiranja predvidoma vseboval prestrukturiranje tako navadnih kot tudi zavarovanih terjatev.

Iz revidiranega poslovnega poročila za leto 2017 izhaja, da so Valji lani ustvarili 3,5 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so imeli leto prej dobiček v višini nekaj več kot 392.000 evrov. Lanski čisti prihodki so znašali 19,4 milijona evrov, leta 2016 pa 22,5 milijona evrov.

V Valjih, ki zaposluje okrog 300 delavcev, je sicer aprila prišlo do izlitja 30 ton taline temperature 1500 stopinj Celzija, škode pa je bilo za več 100.000 evrov.