c S
Bertoncelj po primopredaji v pripravo sprememb proračuna 2019 14.09.2018 11:17 Ljubljana, 14. septembra (STA) - Dosedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman in novi minister Andrej Bertoncelj sta med predajo poslov izrazila zadovoljstvo, da je resor v dobri kondiciji, javne finance pa zdrave. "Na ministrstvu bomo nadaljevali in nadgrajevali zastavljene aktivnosti," je napovedal Bertoncelj, ki se bo takoj posvetil pripravi sprememb proračuna 2019.

"Vesela sem, da predajam ministrstvo v roke strokovnjaku in da ministrstvo predajam v odlični kondiciji. Ne le kot kolektiv, ki je predano izvajal aktivnosti, ki so nas pripeljale na pot veliko večje javnofinančne in gospodarske stabilnosti, kot je bila v času, ko smo mandat prevzemali, ampak tudi zaradi stabilnosti države," je v izjavi za javnost med današnjo primopredajo poslov dejala Vraničar Ermanova, ki na ministrstvu ostaja kot državna sekretarka, zaenkrat na širšem davčnem področju.

Po besedah obeh bo ministrstvo nadaljevalo zastavljeno delo, nekatere rešitve bodo izboljšali, nekatere zastavili drugače. Ključne usmeritve, ki jih je Bertoncelj izpostavil že v predstavitvi pred matičnim odborom DZ, pa so makroekonomska stabilnost in zdrave javne finance, sodelovanje z ostalimi resorji pri gradnji stabilnega in predvidljivega poslovnega okolja ter nadaljevale celovitega in proračunsko nevtralnega davčnega prestrukturiranja.

Minister se bo takoj lotil priprave sprememb proračuna za prihodnje leto, saj so roki za to "zelo kratki oz. do konca meseca", je spomnil. Pri tem bodo ključni sprostitev varčevalnih ukrepov na področju plač v javnem sektorju, hitrejše črpanje evropskih sredstev ter učinki večjih transferjev na področju sociale. V ospredju pa bodo tudi zahteve sindikatov javnega sektorja, ki so v četrtek takoj po imenovanju vlade znova aktivirali stavko v šolstvu in vlado pozvali k nadaljevanju pogajanj.

"Kart se pred začetkom pogajanj praviloma ne razkriva," je danes glede tega povedal novi finančni minister ter dodal, da bo to v primarni domeni ministra za javno upravo Rudija Medveda. "Želim dati jasno sporočilo, da bomo v ta dialog vključili vse socialne partnerje in pričakujem, da bodo stvari potekale konstruktivno in v okviru naših javnofinančnih zmožnosti," je poudaril Bertoncelj.

Drugi državni sekretar na ministrstvu je Metod Dragonja, ki bo skrbel za področje upravljanje državnega premoženja. Tako sta zaenkrat popolnjeni dve od štirih predvidenih sekretarskih mest na ministrstvu za finance.