c S
Evropske borze z rastjo v zadnji dan tedna 14.09.2018 10:43 London, 14. septembra (STA) - Trgovanje na pomembnejših borzah v Evropi se je danes začelo s pozitivnim predznakom. Dan po zasedanjih centralnih bank je pozornost vlagateljev usmerjena predvsem v statistične podatke, med drugim jih je razveselil podatek o rasti kitajske industrijske proizvodnje.

Indeks najpomembnejših podjetij v Evropi Eurostoxx 50 se je do okoli 10. ure zvišal za 0,45 odstotka in se giblje okoli 3349 točk.

V Frankfurtu je indeks DAX doslej pridobil 0,47 odstotka vrednosti, medtem ko v Parizu indeks CAC 40 beleži 0,50-odstotno rast. Zunaj območja evra se je v Londonu indeks FTSE 100 doslej zvišal za 0,44 odstotka.

Obseg industrijske proizvodnje na Kitajskem se je avgusta povečal za 6,1 odstotka, kar je več od pričakovanj. Višja od pričakovane je bila tudi rast prodaje v kitajski trgovini na drobno, namreč devetodstotna. Vlagatelji si te podatke razlagajo, kot da trgovinske ovire med ZDA in Kitajsko še nimajo pomembnega vpliva.

Popoldne bodo podatke o gibanju obsega trgovine na drobno objavili tudi v ZDA, kot tudi o uvoznih in izvoznih cenah, vse za avgust.

Tečaj evra je danes stabilen in uspeva ohranjati visoke pribitke, ki jih je ustvaril v četrtek. Zjutraj so s skupno evropsko valuto na borzi v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,1694 dolarja, kar je podobno kot v četrtek zvečer. Evropska centralna banka je v četrtek popoldne določila tečaj evra precej nižje, pri 1,1620 dolarja.

Na pomembnejših borzah v Aziji so se tečaji danes večinoma zvišali. Borza v Tokiu je zabeležila 1,20-odstotno rast indeksa Nikkei. V Hongkongu se je indeks Hang Seng zvišal za 1,05 odstotka, medtem ko se je v Šanghaju indeks Shanghai Composite znižal za 0,18 odstotka. Na Tajvanu so se delnice v povprečju podražile za 1,31 odstotka, v Južni Koreji za 1,40 odstotka in v Avstraliji za 0,58 odstotka.