c S
ECB tudi tokrat brez sprememb monetarne politike 14.09.2018 07:25 Frankfurt, 13. septembra (STA) - Svet Evropske centralne banke (ECB) se v skladu s pričakovanji na današnjem zasedanju ni odločil za spremembe monetarne politike. Potrdil pa je časovnico, v skladu s katero se bo obseg programa odkupovanja obveznic, s katerim centralne banke evrskega območja povečujejo količino denarja v obtoku, z oktobrom zmanjšal na 15 milijard evrov.

Ključna obrestna mera v evrskem območju ostaja pri nič odstotkih, obrestna mera za deponiranje presežne likvidnosti bank še naprej znaša -0,40 odstotka, obrestna mera za mejno posojanje pa 0,25 odstotka. ECB je zapisala, da bodo obrestne mere ostale na sedanji ravni še vsaj čez poletje 2019 ali še dlje, če bo to potrebno za doseganje srednjeročnega cilja inflacije tik pod dvema odstotkoma.

Obseg programa odkupovanja obveznic je medtem od začetka letošnjega leta pri 30 milijardah evrov mesečno. ECB je danes ostala pri junijski napovedi, da se obseg programa z oktobrom zmanjša na 15 milijard evrov, decembra pa naj bi bilo neto novih nakupov konec. To bo sicer odvisno od ocene sveta banke, ali je gibanje inflacije v državah z evrom še v skladu s srednjeročnimi načrti.

V zadnjih štirih letih je ECB kupila za več kot 2500 milijard evrov državnih in podjetniških obveznic. Banka sicer namerava "še daljše obdobje" po zaključku neto novih nakupov ponovno investirati izplačane glavnice zapadlih vrednostnih papirjev, kupljenih v okviru programa.

Predsednik ECB Mario Draghi je na novinarski konferenci tveganja, s katerimi se sooča območje z evrom, označil kot še nadalje uravnotežena. Priznal je, da se je v zadnjem obdobju okrepila negotovost, povezana s krepitvijo protekcionizma, ranljivostjo nekaterih držav v razvoju in nestanovitnostjo finančnih trgov. A ECB zaupa v "temeljno moč" gospodarstva držav z evrom.

ECB je danes napoved gospodarske rasti za območje z evrom za letošnje in prihodnje leto nekoliko znižala, na dva oz. 1,8 odstotka. Za to je kriv "nekoliko šibkejši prispevek povpraševanja iz tujine", je povedal Draghi. Inflacija pa naj bi bila tudi v skladu s tokratnimi ocenami v prihodnjih dveh letih pri 1,7 odstotka.

Draghi je zaupanje v gospodarstvo držav z evrom izrazil kljub krepitvi politike Najprej Amerika predsednika ZDA Donalda Trumpa ter padcem valut, ki so v velike težave potisnili nekatere države v razvoju, kot sta Turčija in Argentina.

V območju z evrom so medtem oči uprte predvsem v Italijo, kjer bo vladajoča koalicija desničarske Lige in Gibanja pet zvezd prihodnji mesec predstavila proračun. Evropa se boji, da bosta stranki prednost pred zmanjševanjem javnega dolga, ki je pri 132 odstotkih bruto domačega proizvoda, dali izpolnjevanju dragih predvolilnih obljub.