c S
Na Mosu s priznanji nagrajeni robot, vrata, otroška postelja in sirarski kotel 14.09.2018 07:25 Celje, 13. septembra (STA) - Na 51. Mednarodnem sejmu obrti in podjetnosti so podelili sejemska priznanja, ki jih podeljuje mestni svet celjske občine. Podžupanja Darja Turk jih je podelila podjetjem Etra, Pirnar in Satler ter samostojnemu podjetniku Simonu Jeramu, priznanja pa so si prislužili z robotom, vrati, otroško posteljo in sirarskim kotlom.

Komisija za podelitev sejemskih priznanj Mestnega sveta Mestne občine Celje je pri ocenjevanju prijavljenih izdelkov med drugim ocenjevala kakovost izdelave in konstrukcijo, funkcionalno in estetsko obliko izdelka, njegovo tržno zanimivost izdelka, njegovo izvirnost in način proizvodnje.

Priznanje si je prislužilo podjetje Etra s kolaborativnim robotom KUKA iiwa. Ta je zasnovan za delo s človekom, da mu pomaga pri težkih opravilih, medtem ko ga človek vodi in usmerja. S postavitvijo kolaborativnega robota prihranimo prostor in čas, so zapisali na celjski občini.

Podjetje Pirnar si je priznanje zaslužilo z vhodnimi vrati Theatrica. Gre za prva masivna, brezdotična in popolnoma samodejna hišna vhodna vrata na trgu. Sistem za prepoznavanje obraza prepozna lastnika, odpre in za njim zapre vrata.

Z modularno posteljo Magicland si je priznanje celjskega mestnega sveta prislužilo podjetje Satler. Gre za otroško posteljo, ki se zlahka prilagaja nenehnim spremembam pri odraščanju otrok. Postelja je prilagodljiva, raste skupaj z otrokom in mu nudi potrebno udobje v različnih obdobjih, so v utemeljitvi izbora zapisali na celjski občini.

Posebno sejemsko priznanje za izdelek tradicionalne slovenske domače obrti pa so podelili strojnemu ključavničarju Simonu Jeramu za avtomatski sirarski kotel. Ta je voden preko računalniškega procesorja, ki vodi postopek za izdelavo mlečnih izdelkov, so še sporočili z občine.

Podžupanja celjske občine Darja Turk je ob podelitvi priznanj poudarila, da ima komisija pri izboru izdelkov težko, a je bila pri nagrajencih enotnega mnenja, da je kakovost zanje izjemno pomembna in zapisana z veliko začetnico. "Izdelki, s katerimi so si prislužili sejemsko priznanje, so plod njihovega lastnega znanja. So tržno zanimivi, inovativni in izvirni," je poudarila.