c S
Samo Fakin - minister za zdravje (biografija) 14.09.2018 07:21 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Novi minister za zdravje Samo Fakin je na tem področju prekaljen maček, saj je po izobrazbi zdravnik in že slabih 25 let zaseda vodilne funkcije v zdravstvu. Javnosti najbolj poznan je po dolgoletnem vodenju javne zdravstvene blagajne, od koder se je poslovil leta 2016, ker ni našel skupnega jezika s stranko SMC, ki bo sedaj del vlade.

Za odhod s čela Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) po dveh mandatih se je odločil, potem ko dvakrat ni dobil zadostne podpore za imenovanje v DZ. V SMC so kot razlog so navedli vsebinska razhajanja oz. da hočejo na mestu prvega moža ZZZS človeka, s katerim bodo lahko izpeljali zdravstveno reformo.

Poklicno pot je Fakin nadaljeval v Thermani Laško kot predsednik uprave, a jo je letos zapustil iz osebnih razlogov. Letos je prevzel vodenje Zveze društev diabetikov Slovenije. V vlogi predsednika zveze je v pogovoru za glasilo zveze med drugim dejal, da bi morale politične stranke v programe zapisati, da čakalne dobe niso opcija.

"Kako se to reši, se ve - z dodatnim denarjem in boljšo organizacijo. Mi smo oboje vsaj v zadnjih štirih letih uničili. Vedeti morate, da vodenja zdravstvenega sistema ni," je bil kritičen pred meseci, ko verjetno še ni vedel, da se prav njemu nasmiha vodenje zdravstvenega sistema.

Krajšanje čakalnih vrst sodi tudi kratkoročne prednostne naloge, ki si jih je zadal v vlogi ministra in jih predstavil na zaslišanju pred pristojnim parlamentarnim odborom. Prepričan je, da se lahko čakalne dobe za specialistično-ambulantne storitve v enem letu skrajšajo na nič ali 14 dni. Za to bo potrebovali okoli 10 milijonov evrov, za izničenje čakalnih dob za bolnišnične storitve pa 100 milijonov, je dejal.

Poleg tega je med področja, kjer je treba ukrepati nemudoma, uvrstil reševanje otroške srčne kirurgije, med prioritete ministrovanja pa postavlja učinkovito upravljanje zdravstvenega sistema, boljše upravljanje javnih zdravstvenih zavodov, finančno stabilizacijo zdravstva z novimi viri financiranja ter meritve kakovosti v zdravstvu.

Poleg tega se je zavzel za javno zdravstvo, a drugačno upravljanje javnih zdravstvenih zavodov. Po njegovem mnenju je smiselno ukiniti prostovoljno zdravstveno zavarovanje, a je treba prej odgovoriti, s čim in kako bodo v zdravstveni sistem dobili 500 milijonov evrov.

Fakin je poklicno pot leta 1984 po diplomi na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani začel kot splošni zdravnik v rodnih Trbovljah, nato pa je med leti 1992 in 1994 vodil tamkajšnji zdravstveni dom.

Po dveletnem skoku na ZZZS, kjer je bil svetovalec generalnega direktorja za področje zdravstvene ekonomike, je bil leta 1996 imenovan za direktorja Splošne bolnišnice Celje. Svet bolnišnice ga je razrešil, potem ko se je razvedelo, da so v Celju na recept predpisovali zdravilo, namenjeno dializnim bolnikom. A za Fakinovo odstavitvijo naj bi takrat tičal konflikt zaradi delovnega časa zdravnikov.

Zaradi krivdne rešitve s tega mesta je nekaj časa pravico iskal na sodišču, a je na koncu od tožbe odstopil, češ da je imel vsega dovolj. Obtožbo proti njemu v aferi z eritropoetinom je tožilstvo umaknilo.

V času njegove razrešitve iz vodstva celjske bolnišnice so ga nekateri tamkajšnji zdravniki obtožili, da je štirim predstojnikom oddelkov grozil s pištolo. Zaradi tega je proti avtorjem izjav vložil ovadbo zaradi klevetanja, zgodba pa se je zaključila s pobotom, Fakin je sprejel njihovo opravičilo.

Po burnem odhodu s čela celjske bolnišnice je bil Fakin član strokovnega sveta pri ministrstvu za zdravje ter v letu 2006 sekretar v službi vlade za razvoj, odgovoren za področje reform v zdravstvu.

Nato se je začelo njegovo devetletno vodenje javne zdravstvene blagajne. Dobršen del tega obdobja je zaznamovala gospodarska in finančna kriza, ki je močno načela tudi finančno stanje slovenskega zdravstva. Mnogi so Fakinu takrat očitali, da ZZZS neselektivno, s splošnim nižanjem cen zdravstvenih storitev reže v stroške v zdravstvu.

61-letni Trboveljčan ima sicer podjetje Zdravstvene storitve Samo Fakin, od leta 2009 pa več nima zdravniške licence, prav tako ni več član zdravniške zbornice.

Je poročen, ima dve hčeri in enega vnuka. Njegova soproga, prav tako zdravnica, je nekaj časa tudi vodila trboveljski zdravstveni dom. Kot pravi, v prostem času rad vrtnari in je že pravi mali kmetovalec.