c S
Andrej Bertoncelj - minister za finance (biografija) 14.09.2018 07:20 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Na položaj finančnega ministra prihaja Andrej Bertoncelj, doktor ekonomskih znanosti s področja financ in profesor. Zaveda se, da bo "nemudoma treba zavihati rokave", najprej pa se namerava lotiti priprave sprememb državnega proračuna za prihodnje leto.

V Celju rojeni Bertoncelj, ki je julija dopolnil 61 let, je doktor ekonomskih znanosti s področja financ. Do letošnjega maja je bil redni profesor za področje menedžmenta na Univerzi na Primorskem, kjer je zaposlen od leta 2009, zdaj pa je član uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH), odgovoren za področje upravljanja in prestrukturiranja ter finančnega upravljanja.

Bertoncelj, ki velja za mirnega in premišljenega človeka, je finančni strokovnjak z mednarodnimi izkušnjami; 25 let je delal v gospodarstvu, predvsem na področju finančnega menedžmenta, korporativnega upravljanja in poslovno-finančnih prestrukturiranj naložb v mednarodnem okolju.

Pred zaposlitvijo na Univerzi na Primorskem leta 2009 je 20 let deloval v farmacevtski industriji in v veledrogeriji z zdravili. Med drugim je bil predsednik družbe Lek USA, pomočnik generalnega direktorja za področje financ v Leku in svetovalec predsednika uprave za korporativno upravljanje v Kemofarmaciji.

Leta 2016 se je neuspešno potegoval za funkcijo viceguvernerja Banke Slovenije, junija lani pa je postal član nadzornega sveta SDH. Konec aprila letos je bil začasno, za največ eno leto, imenovan v upravo SDH, funkcijo je nastopil v začetku maja. V upravi, ki je po zakonu in statutu o SDH predvidena kot tričlanska, trenutno sedi s predsednico Lidio Glavina, potem ko je s položaja junija odšla Nada Drobne Popovič.

Bertoncelj je tudi avtor številnih knjig s področja prevzemov in združitev ter znanstvenih člankov v mednarodnih revijah.

Njegova glavna naloga na mestu prvega finančnika v državi bo ohraniti nadzor nad javno porabo, ki jo ogrožajo ob ugodnih gospodarskih razmerah prebujajoči se apetiti različnih interesnih skupin. Čakajo pa ga še nekateri projekti, ki si jih je v sicer manj kot dveletnem mandatu zastavila že dosedanja finančna ministrica Mateja Vraničar Erman. Med njimi je denimo uvedba davka na nepremičnine.

Sam je na zaslišanju pred pristojnim odborom v DZ med svojimi prednostnimi nalogami na položaju finančnega ministra izpostavil nadaljevanje javnofinančne konsolidacije, celovito davčno prestrukturiranje, stabilno delujoč finančni sistem in prenovo strategije upravljanja naložb države. "Slovenija mora ostati ekonomsko uspešna in socialna država," je poudaril.

Slovenija je po njegovih besedah dobro na poti javnofinančne konsolidacije in to pot namerava nadaljevati. Več pa bo treba narediti pri zmanjševanju strukturnega primanjkljaja in dolga države.

Bertoncelj, ki bo imel za pripravo predloga državnega proračuna za prihodnji dve leti manj kot mesec dni časa, kot ključni dejavnik v prihodnjih proračunih izpostavlja povečevanje prihodkovne strani. Kot ugotavlja, je treba povečati učinkovitost pobiranja davkov in zgraditi pravičen davčni sistem.

Na področju davkov sicer napoveduje "celovito in proračunsko nevtralno davčno prestrukturiranje". Povedal je že, da se obeta sprememba davka na nepremičnine in davka na motorna vozila, glede obdavčitve premoženja pa za zdaj pravi, da verjetno ne bo "ekstremnih posegov".

Predsednik vlade Marjan Šarec je sicer mesto varuha javnih financ najprej ponudil sedanji ministrici Mateji Vraničar Erman. Ali je ta ponudbo zavrnila ali pa si je premislil, Šarec ni povedal.