c S
Marko Bandelli - minister za razvoj, strateške projekte in kohezijo (biografija) 14.09.2018 07:20 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Službo vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko bo v vladi Marjana Šarca vodil Marko Bandelli. Med svojimi prednostnimi nalogami izpostavlja maksimalno črpanje evropskih sredstev, želi si tudi, da bi vladna služba prerasla v ministrstvo, pod svoje okrilje pa dobila tudi del področja lokalne samouprave.

Bandelli je bil na junijskih predčasnih parlamentarnih volitvah izvoljen za poslanca na listi Stranke Alenke Bratušek, katere podpredsednik je. Pred tem je bil od zadnjih lokalnih volitev leta 2014 župan kraške občine Komen.

Prva naloga, ki se je bo lotil na položaju ministra, bo obisk posameznih ministrstev. "Seznaniti se želim, v kakšni fazi so projekti," je dejal na zaslišanju pred pristojnima odboroma v DZ, a že zdaj ve, da je najbolj zaskrbljujoče stanje na ministrstvu za okolje in prostor. Glede črpanja evropskih sredstev sicer pravi, da je treba obstoječo finančno perspektivo 2014-2020 pripeljati do konca ter pri tem počrpati največ evropskih sredstev, kar se da.

Začeti se bo treba pripravljati tudi že na nov večletni finančni okvir EU. "Nova perspektiva 2021-2027 je pred vrati," je opomnil in zatrdil, da si bo prizadeval storiti vse, da bo vse pravočasno pripravljeno. Za celotno Slovenijo naj bi bilo v naslednjem večletnem okvirju po predlogu Evropske komisije na voljo 3,1 milijarde evrov, kar je devet odstotkov manj kot zdaj.

Raje bi sicer videl, da bi vladna služba prerasla v ministrstvo. To bi moralo od gospodarskega ministrstva prevzeti razvoj, z namenom spodbujanja skladnega regionalnega razvoja pa bi lahko nanj prenesli tudi del lokalne samouprave, predlaga.

Bandelli, ki bo novembra dopolnil 51 let, je magister poslovnih ved. Je podjetnik, član Združenja nadzornikov Slovenije, Združenja Manager in skupščine Območne Obrtno-podjetniške zbornice Ajdovščina. Pred leti je med drugim predsedoval nadzornemu svetu RTV Slovenija.

Rodil se je v Trstu staršema slovenske narodnosti, oče je iz Komna, mati iz Doline pri Trstu. Osnovno in srednjo šolo je obiskoval v Nabrežini pri Trstu, šolanje pa nadaljeval na višji šoli Žiga Zois v Trstu v oddelku za geometre. Nato je študij za nekaj let prekinil in se odločil za poslovno pot.

Svoje prvo lastno podjetje je ustanovil že pri 22. letih, danes njegova podjetja zastopajo več multinacionalk. "Sem človek, ki prihaja iz operative, ki vidi problematiko na terenu in razume nacionalne interese," pravi o sebi.

Poleg tega je leta 2013 na Fakulteti za uporabne poslovne in družbene študije Doba iz Maribora diplomiral iz ekonomije, dve leti pozneje pa še magistriral v smeri mednarodnega poslovanja.

Podjetnik Bandelli se ukvarja s trgovino na debelo, uvozom in izvozom gradbene opreme. Sredi najhujše krize leta 2011 se je odločil tudi za izgradnjo lastne betonarne in proizvodnjo betonskih izdelkov. Pred leti so podjetja, ki jih je ustanovil skupaj z ženo Andrejo, prerasla v skupino Bandelli. Ta je imela konec lanskega leta, v katerem je ustvarila približno 4,5 milijona evrov prihodkov, 16 zaposlenih, ukvarja pa se z veletrgovino, trgovino na drobno, proizvodnjo betona in betonskih izdelkov ter inovativnimi proizvodi.

V podjetniškem duhu je Bandelli prevzel tudi vodenje občine Komen. Kot piše v njegovi biografiji, objavljeni na spletnih straneh Stranke Alenke Bratušek, je popolnoma spremenil sistem vodenja občine, saj je prevzel občino kot podjetje ter jo s točno začrtano strategijo vodi in razvija z uspehi v gospodarstvu, kmetijstvu in turizmu.