c S
Ksenija Klampfer - ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti (biografija) 14.09.2018 07:20 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Ksenija Klampfer se je na čelo ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, kjer bo nasledila Anjo Kopač Mrak, zavihtela z lokalne ravni, saj je bila 42-letna Konjičanka in članica SMC doslej načelnica mariborske upravne enote. V ospredje želi postaviti ukrepe na področjih trga dela, družinske in socialne politike ter pokojnin.

Kot je Klampferjeva povedala v predstavitvi pred člani matičnega parlamentarnega odbora, si bo prizadevala, da se bo v prihodnjih dveh letih dvig minimalne plače gibal v dinamiki 4,5 odstotka vsako leto. Po njenih besedah bo potrebna nova formula za izračun minimalne plače, pri čemer bo njena uporaba pogojena z razmerami v gospodarstvu in na trgu dela.

Na področju trga dela se bo zavzemala tudi za takojšnjo pripravo strategije boja proti prekarnosti, ureditev položaja agencijskih delavcev kot ene od oblik prekarnosti ter ureditev zdravstvene in socialne varnosti samozaposlenih.

Pomemben del družinske politike bo po njenih besedah spremljanje izvajanja že sprejetih zakonodajnih rešitev, ministrica pa ob tem poudarja, da bo potrebno v prvi vrsti ustvariti pogoje, da se bodo mladi lažje odločili za otroke. Zavzela se bo za ureditev porodniškega nadomestila vsem porodnicam, ki so slovenske državljanke, ne glede na njihov status.

Na področju socialne politike se Klampferjeva zavzema za znižanje splošne stopnje revščine, kar mora biti po njenem prepričanju prioriteta vsake razvite družbe. Namerava širiti krog upravičencev do varstvenega dodatka, vpeljati državne štipendije kot individualne pravice, okrepiti socialno aktivacijo, končati reorganizacijo centrov za socialno delo in urediti status invalidov.

V pokojninskem sistemu je po njenem mnenju treba narediti popravke in nadgradnjo ob upoštevanju širšega družbenega konsenza in finančne vzdržnosti, napovedala je tudi dodatno izredno usklajevanje pokojnin, ki bo vezano na gospodarsko rast. Na področju pokojnin želi uveljaviti načelo vsako delo šteje ter hkrati spodbujati podaljševanja delovne aktivnosti in dela upokojencev.

Klampferjeva se je rodila leta 1976, po končani osnovni šoli je obiskovala Prvo gimnazijo v Celju, nato pa se vpisala na študij prava na mariborski pravni fakulteti in postala magistrica s področja evropskega upravnega prava.

Opravila je tudi pravniški državni izpit, s tem pa njena izobraževalna pot še ni zaključena, saj je trenutno doktorska študentka s področja evropskega upravnega prava na ljubljanski pravni fakulteti.

Takoj po diplomi se je zaposlila na upravni enoti v Slovenskih Konjicah, kjer je med drugim osem let vodila oddelek za upravne notranje zadeve. Leta 2015 je postala načelnica upravne enote Maribor.

Nova ministrica se je za kratek čas že seznanila z vladnimi prostori, saj je oktobra lani postala državna sekretarka na ministrstvu za javno upravo, a se je še pred parlamentarnimi volitvami aprila letos vrnila na čelo mariborske upravne enote.

Še najbolj znana je v javnosti postala maja lani v času vročih razprav o tem, ali bo v Mariboru lahko koncertiral kontroverzni hrvaški glasbenik Marko Perković - Thompson. Upravna enota Maribor je takrat ugodila predlogu Policijske uprave Maribor in prepovedala koncert, saj naj bi pridobljene informacije kazale na povečano varnostno tveganje.

Že nekaj časa je Klampferjeva prisotna tudi v lokalni politiki, saj je občinska svetnica SMC v konjiškem občinskem svetu, ob tem pa je tudi predavateljica na Upravni akademiji in članica Raziskovalne mreže upravnega prava, ki deluje pod okriljem Evropske unije.