c S
Letošnja gazela osrednje Slovenije je podjetje Acies Bio 14.09.2018 07:30 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Družba Dnevnik je danes razglasila prvega finalista v izboru Slovenska gazela 2018, v katerem išče najboljša hitro rastoča podjetja. Naziv gazele osrednje Slovenije je pripadel ljubljanskemu podjetju Acies Bio, ki se ukvarja z biotehnološkimi raziskavami in razvojem, so sporočili iz Dnevnika.

Delovanje podjetja Acies Bio temelji na dveh ključnih stebrih: pogodbenih raziskavah za farmacevtsko, kemijsko in agroživilsko industrijo ter na internih raziskavah, ki imajo za cilj razvoj novih procesov za biotehnološko proizvodnjo molekul z visoko dodano vrednostjo in iskanje partnerstev z globalnimi podjetji za komercializacijo teh molekul. Podjetje je lani ustvarilo dobre tri milijone evrov prihodkov.

V podjetju Acies Bio, na čelu katerega je eden od ustanoviteljev Štefan Fujs, imajo trenutno 37 zaposlenih, do konca leta naj bi jih bilo 40, ekipa pa naj bi se vsaj še nekaj prihodnjih let povečevala za 10 do 20 odstotkov na leto. Tretjina zaposlenih ima doktorat znanosti. Kadre iščejo po univerzah in raziskovalnih inštitutih po svetu, s čimer skrbijo za neprestan dotok novih znanj in tehnik ter ohranjajo konkurenčno prednost na trgu, so pojasnili v Dnevniku.

V petih letih, od leta 2012 do 2017, so promet podvojili. 95 odstotkov prodaje ustvarijo na mednarodnih trgih.

Podjetje je kljub svoji mladosti na visoki ravni: je zgledno organizacijsko strukturirano, a hkrati nehierarhično. Ima natančno postavljen sistem ravnanja z idejami. Intenzivno deluje pri prepoznavanju in razvoju talentov in pri tem sodeluje z akademskim okoljem. Dinamično rast pozorno upravlja tudi z vidika ustreznih virov financiranja, izbor utemeljuje komisija.

Člani komisije so med najboljša med najhitreje rastočimi podjetji v osrednjeslovenski regiji uvrstili še podjetji EPPS, Elektronsko pismo Pošte Slovenije iz Ljubljane, in Trival Antene, oprema za telekomunikacije iz Mengša.

Najhitreje rastoča podjetja osrednjeslovenske regije so v zadnji petletki poskrbela za 4780 novih delovnih mest, dodano vrednost in prodajo pa povečala za več kot 200 odstotkov. Stoterica po indeksu rasti prihodkov med letoma 2012 in 2017 najhitreje rastočih podjetij - na seznamu so samo podjetja z najmanj 15 zaposlenimi, kar je letošnja novost - je v minulem petletnem obdobju ustvarila 4780 novih delovnih mest, kar predstavlja 167-odstotno rast, regijsko gospodarstvo pa skupaj 16.854, kar pomeni 10-odstotno rast.

Najhitreje rastoča podjetja so poskrbela tudi za dinamično rast prodaje, saj so jo povečala za 220 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa za šestino ali 17 odstotkov. Tudi rast dodane vrednosti je razveseljujoča, saj so jo najhitreje rastoča podjetja povečala za 206 odstotkov, regijsko gospodarstvo pa za 22 odstotkov.

Naslednji izbor regijske gazele bo prihodnji teden, ko bo razglašena dolenjsko-posavska gazela. Sklepna prireditev Slovenska gazela 2018 bo 24. oktobra v Ljubljani.

Projekt poteka od leta 1991, nadgrajen s šestimi regijskimi in nacionalnim izborom pa je od leta 2001. Naziv zlate gazele za lani je prejelo žalsko podjetje Tehnos. Srebrna gazela je šla v roke podjetju Sitor stiskalnice iz Pivke, bronasta pa Varisu iz Lendave.