c S
Več dosedanjih ministrov na prejšnja delovna mesta 14.09.2018 07:30 Ljubljana, 13. septembra (STA) - V novem mandatu bodo ministrski položaj ohranili štirje od članov prejšnje vlade Mira Cerarja. Od teh bo resor obdržal le gospodarski minister Zdravko Počivalšek, trije pa bodo zamenjali stolčke. Več dosedanjih ministrov gre v pokoj, nekateri pa se vračajo v akademske vode ali na prejšnja delovna mesta.

Iz vrst SMC bosta v vladi ostala dosedanji prvi minister Miro Cerar, ki v vladi Marjana Šarca prevzema vodenje zunanjega ministrstva, in Počivalšek, ki ohranja mesto ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Dosedanji zunanji minister in prvak DeSUS Karl Erjavec se seli na obrambno ministrstvo. Stolček mu bo izpraznila Andreja Katič iz SD, ki bo prevzela vodenje pravosodnega ministrstva. Dosedanji kmetijski minister in predsednik SD Dejan Židan pa se je z izvršilne veje že preselil na čelo zakonodajne veje oblasti, saj je bil 23. avgusta izvoljen za predsednika DZ.

Preostali bivši ministrice in ministri se bodo vrnili na prejšnja delovna mesta oziroma poiskali nove službe ali pa se bodo upokojili. Ni pa izključeno, da bi nekateri med njimi še zasedali funkcionarska mesta v vladi.

Tako naj bi dosedanja ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Anja Kopač Mrak po neuradnih informacijah prevzela eno od sekretarskih mest v kabinetu predsednika vlade Marjana Šarca.

Dosedanja ministrica za finance Mateja Vraničar Erman naj bi zamenjala zgolj pisarno. Na ministrstvu je bila zaposlena še preden je postala prva dama finančnega resorja, ko je opravljala delo državne sekretarke. Po nekaterih informacijah naj bi se ji ta funkcija obetala tudi tokrat.

Zdaj že bivša minister za infrastrukturo Peter Gašperšič in ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič se vračata k prejšnjim delodajalcem. Prvi na ministrstvo za okolje in prostor, Makovec Brenčičeva pa na Ekonomsko fakulteto Univerze v Ljubljani, kjer je bila izredna profesorica.

Dosedanji minister za pravosodje Goran Klemenčič odhaja v tujino, kjer bo deloval na področju reform kazenskega pravosodja in človekovih pravic. Boris Koprivnikar, ki je vodil ministrstvo za javno upravo, pa glede prihodnje poklicne poti še ni dokončno odločen. Kot so pojasnili na ministrstvu, odhaja v poslovne vode, odprtih pa ima več možnosti.

Tudi bivša ministrica, pristojna za razvoj, strateške projekte in kohezijo, Alenka Smerkolj v tem trenutku še ne ve, kje se bo po prenehanju funkcije zaposlila, bo pa uveljavljala možnost prejemanja nadomestila plače, ki ji po zakonu pripada do največ šest mesecev. Dosedanja notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar svoje prihodnje poklicne poti ne razkriva, pred prevzemom ministrske funkcije pa je bila odvetnica.

Bivša ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se vrača v pokoj. Prav tako naj bi se predvidoma upokojil minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, pogoje naj bi izpolnil tudi dosedanji minister za kulturo Tone Peršak. Prihodnjih načrtov bivše ministrice za okolje in prostor Irene Majcen niso razkrivali.