c S
Mestni svetniki razpravo o selitvi knjižnice v Centrum umaknili z dnevnega reda 14.09.2018 07:30 Maribor, 13. septembra (STA) - Mariborski mestni svetniki so danes s tremi glasovi razlike umaknili z dnevnega reda današnje seje razpravo o najnovejšemu predlogu, da se osrednjo enoto Mariborske knjižnice preseli v nedokončani poslovno-stanovanjski objekt Centrum. Župan Andrej Fištravec je to označil za volilno kalkulacijo in napovedal skorajšnji sklic nove seje na to temo.

S 16 glasovi za in 13 proti so mestni svetniki točko umaknili z dnevnega reda, čeprav je župan ponovil, da so predlog selitve knjižnice v Centrum pripravili na pobudo vodij svetniških skupin pred pol leta. Poudaril je, da bi bilo treba predlagano dokumentacijo danes sprejeti, saj je prihodnji teden napovedana dražba za Centrum, ki je trenutno v lasti Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) in zasebnika. To je potrdil tudi odvetnik DUTB Mirko Bandelj, po besedah katerega bo cena kasneje, ko bodo zaključeni sodni postopki, višja.

Mestne svetnike je nagovorila tudi namestnica direktorice Mariborske knjižnice Slavica Rampih. Dejala je, da zmanjkuje možnih lokacij za knjižnico, prav tako pa tudi potrpljenja knjižničarjev. "Dejstvo je, da je to ena najhitrejših možnih rešitev za knjižnico," je poudarila in mestne svetnike pozvala, da o Centrumu opravijo vsaj razpravo.

Večina mestnih svetnikov se za to ni zmenila, čeprav so vsi poudarjali, da se zavzemajo za rešitev za knjižnico. V razpravi ob sprejemanju dnevnega reda so bili najbolj ogorčeni nad načinom reševanja prostorske stiske knjižnice, saj je bilo s preigravanjem različnih variant potrošenega že veliko časa in denarja. Po ocenah SD je bilo do sedaj porabljenih že najmanj dva milijona evrov iz občinskega proračuna ter izgubljenih več kot deset milijonov evrov evropskih in državnih sredstev, ki bi jih lahko dobili v ta namen.

Po besedah njihovega predstavnika v mestnem svetu Mateja Žmavca bi bilo treba pred odločanjem o rešitvi s Centrumom vsaj zapreti finančno konstrukcijo projekta, ki v trenutni obliki "velik del finančnega bremena prenaša na prihodnjega župana".

"Neodgovorno je, da na predzadnji seji tega sestava vsiljujete spet novo lokacijo," je dejal Milan Mikl iz NLS. "Pred nami so volitve. Trije meseci ne bodo ničesar spremenili," je dodal predstavnik SMC Damir Orehovec. "O tem naj odloča prihodnji župan in prihodnji mestni svet, ki bo tudi sprejemal proračun, v katerem bo treba zagotoviti manjkajoča sredstva," je dejala Kaja Medved (SDS).

Neodvisna mestna svetnica in kandidatka za županjo na prihajajočih volitvah Melita Petelin tako kot še nekateri drugi mestni svetniki meni, da bi bilo treba knjižnico ohraniti na sedanji lokaciji. "Sem za knjižnico, a ne za vsak denar," je dejala.

Za ohranitev knjižnice na Rotovškem trgu se najbolj zavzemajo v SMC, ki so pred leti v ta namen tudi obljubili 2,7 milijona evrov iz državnega proračuna. "Ponovne nove ideje župana po selitvi knjižnice niso resne. S predstavitvijo že sedme nove lokacije župan samo kaže, da nima nobene vizije in strategije razvoja in vodenja mesta," so izpostavili v stranki.

Fištravec je odgovoril, da je bil ta denar obljubljen, ne pa dejansko vključen v državni proračun. "V zadnjih šestih letih smo se intenzivno ukvarjali s problematiko Mariborske knjižnice in iskali najbolj racionalno rešitev. Zato smo obdelali več lokacij," je pojasnil. "Isti ljudje, ki so pred pol leta predlagali, da se preuči Centrum, zdaj temu nasprotujejo," je dodal podžupan Saša Pelko, ki vodi županovo svetniško skupino.

Lista za pravičnost in razvoj (LPR) je že pred sejo opozorila, da selitev knjižnice v Centrum nima soglasja arhitekta, ki je izrisal ta objekt. V odgovor na to je župan danes na začetku seje prebral pismo tega arhitekta, v katerem ta potrjuje, da bi želel biti seznanjen s projektom, a mu ne nasprotuje.

A tudi to ni pomagalo. "Žal je prevladalo predvolilno politično taktiziranje," je po umiku točke z dnevnega reda dejal župan. "Popolnoma mi je nerazumljivo, da so vsi za rešitev prostorske stiske knjižnice, ko je rešitev mogoča, pa glasujejo proti," je dodal.

Ker še vedno verjame, da bo "prevladal razum", je napovedal, da bo najverjetneje še ta mesec sklical izredno sejo mestnega sveta na temo umestitve knjižnice v Centrum, kar se mu še vedno zdi najbolj optimalna rešitev v tem trenutku. "Žalostno je, da mestni svetniki niso bili pripravljeni izpeljati razprave na to temo in prikazati resničnih argumentov," je dodal.