c S
Šarčeva vlada se je sestala na prvi seji, premier svoji ekipi zaželel uspešno delo 14.09.2018 07:48 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Vlada Marjana Šarca se je sestala na svoji prvi seji. Premier je ob začetku svoji ekipi zaželel, da bi delali dobro in učinkovito. Zahvalil se jim je tudi za pripravljenost na delo. Na njej so imenovali podpredsednike vlade in večino državnih sekretarjev. Generalni sekretar vlade pa je postal Stojan Tramte.

Vlada je za podpredsednike vlade imenovala ministra za finance Andreja Bertonclja, ministra za obrambo Karla Erjavca, ministra za izobraževanje, znanost in šport Jerneja Pikala, ministrico za infrastrukturo Alenko Bratušek in ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja.

Za generalnega sekretarja vlade je vlada imenovala Tramteta. Ta se je v javnosti za krajši čas pojavil leta 2008, ko je bil generalni sekretar tedanjega predsednika republike Danila Türka. Šlo je za afero z najemom letala za predsednikov obisk BiH, ki je državljane stal kar 89.100 evrov.

Potem ko se je seznanil z načelnim mnenjem protikorupcijske komisije, da predsednikov urad ni spoštoval načela gospodarnosti, je Tramte zaradi objektivne odgovornosti Türku ponudil odstop. Predsednik republike odstopa ni sprejel, ga je pa poročanju medijev odneslo mnenje s pridržkom o poslovanju urada, ki ga je septembra 2011 izdalo računsko sodišče.

Tramte je v zadnjem času deloval kot direktor urada za splošne zadeve in informacijsko podporo v službi vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko.

Vlada je sicer poleg tega danes potrdila tudi imena državnih sekretarjev v kabinetu predsednika vlade in na večini ministrstev. Med državnimi sekretarji v premierjevem kabinetu je tudi Damir Črnčec, strokovnjak za varnostna vprašanja in nekdanji prvi mož Sove v času druge vlade Janeza Janše.

Civilnodružbeno se je angažiral tudi kot predsednik društva Evropska Slovenija in zatem prvi mož Odbora 2014, ki se je zavzemal za izpustitev Janše iz zapora po obsodbi v zadevi Patria. Janšo je sicer pozneje iz zapora izpustilo ustavno sodišče, vodenje odbora pa je Črnčec predal Alešu Primcu.

Poleg tega je vlada razrešila generalna sekretarja na ministrstvu za izobraževanje, znanosti in šport ter na ministrstvu za kulturo. Na šolskem ministrstvu bo Bruna Rednaka kot vršilec dolžnosti generalnega sekretarja nasledil Mitja Blagajne. Na kulturnem ministrstvu pa bo Darjo Hrga zamenjal vršilec dolžnosti generalnega sekretarja Bojan Kurež.

Obenem je vlada danes sklenila, da bodo kot doslej redne seje vlade praviloma potekale ob četrtkih, seje vladnih delovnih teles pa ob torkih.

Prvo manjšinsko vlado v sestavi LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS je DZ danes potrdil s 45 glasovi podpore. Takoj po seji je potekala primopredaja poslov med dosedanjim premierjem Mirom Cerarjem in Šarcem, zatem pa se je vlada sestala še na svoji prvi seji. Novi ministri bodo od svojih predhodnikov posle prevzeli v petek.