c S
Evropski parlament za skupen boj proti dvojni kakovosti izdelkov 13.09.2018 15:17 Strasbourg, 13. septembra (STA) - Evropski parlament je danes razpravljal o dvojni kakovosti izdelkov. Poslanci so se med drugim zavzeli za hitro čezmejno sodelovanje in izmenjavo podatkov o neustreznih izdelkih ter o nepoštenih praksah med nacionalnimi organi, pristojnimi za varstvo potrošnikov in varno hrano, potrošniškimi združenji in Evropsko komisijo.

Poleg tega so se zavzeli za skupno metodologijo testiranj, da bi zbrali zanesljive in primerljive dokaze ter tako ugotovili, kako resna in razširjena je praksa dvojne kakovosti, pa tudi za objavo rezultatov v javno dostopnih bazah ter za njihovo analizo najkasneje do konca letošnjega leta, so sporočili iz Evropskega parlamenta.

Evropski poslanci so v razpravi med drugim opozorili, da mora imeti izdelek, ki se prodaja pod enako znamko in embalažo, enako sestavo.

Različna testiranja in raziskave, ki so jih opravili v več članicah EU, zlasti v vzhodni in srednji Evropi, so namreč pokazala, da imajo izdelki, ki so bili oglaševani in so se prodajali pod enako znamko in na videz v enaki embalaži, različno sestavo, s tem pa so potrošniki oškodovani.

Razlike so se pojavljale tako pri prehrambenih izdelkih, kot so ribje palčke, juhe v vrečkah, kava, sladke pijače, kot tudi pri drugih izdelkih, npr. pralnih praških, kozmetičnih izdelkih in izdelkih za nego dojenčkov.

Kot je v razpravi poudarila poročevalka Olga Sehnalova (S&D, Češka), ki je pripravila priporočila iz nezakonodajne resolucije, se potrošniki v različnih državah pritožujejo, da ne dostopajo do enake ravni kakovosti, ko kupujejo izdelke blagovnih znamk.

"Dvojna kakovost izdelkov spodkopava zaupanje državljanov v pošteno delovanje notranjega trga EU, zato je treba najti rešitev na ravni EU. Če se izdelek - ne glede na to, ali gre za zelo znano znamko hrane, pijače, kozmetike ali pralnega praška -, razlikuje kljub temu, da potrošnik ne opazi razlike, je to treba razumeti kot nepošteno trgovsko prakso. V EU ne sme biti drugorazrednih izdelkov niti drugorazrednih državljanov," je še dodala češka evropska poslanka.

Slovenski evropski poslanec Igor Šoltes (Zeleni) je medtem spomnil, da praksa in izsledki študij kažejo, da imamo hrano dvojne kakovosti, izdelke v enaki embalaži, a z različno vsebino. "To so nedovoljene trgovinske prakse, ki vzpostavljajo državljane drugega reda in celo prehranski apartheid, ki mu moramo narediti konec," je še dodal.

Evropski poslanci so pozdravili tudi predlog Evropske komisije o spremembi direktive o nepoštenih trgovskih praksah, a hkrati opozorili, da je treba predlog še dodelati. Rezultat zakonodajnega procesa mora biti po mnenju evropskih poslancev jasna definicija, kaj je dvojna kakovost in kako je treba obravnavati vsak posamezen primer.

Poslanci so prepričani, da bi dopolnilo, s katerim bi dodali novo točko na t.i. črni seznam (seznam prepovedanih praks v vseh okoliščinah), ki izrecno omenja dvojno kakovost identično označenih izdelkov, kadar so ti diskriminatorni in v neskladju s pričakovanji potrošnikov, najbolj učinkovito naslovilo problem neupravičenih primerov dvojne kakovosti.

Odbor Evropskega parlamenta za notranji trg in varstvo potrošnikov bo o spremembah direktive o nepoštenih trgovskih praksah predvidoma glasoval novembra.

Evropska komisija je sicer junija objavila novo skupno metodologijo za primerjavo kakovosti prehrambenih proizvodov po vsej EU, rezultati testiranja izdelkov po tej metodologiji naj bi bili predvidoma znani decembra.