c S
Ministrstvo za javno upravo aktivno v krepitvi transparentnosti v javni upravi 13.09.2018 14:29 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Ministrstvo za javno upravo je vključeno v preventivne aktivnosti na področju integritete v okviru sistema javnih uslužbencev in funkcionarjev. Prav tako sodeluje pri pripravi in izvajanju programov za krepitev integritete in transparentnosti v slovenski javni upravi, so na ministrstvu zapisali v odzivu na poročilo Transparency International (TI).

Poročilo TI je Slovenijo tudi letos uvrstilo med države, ki konvencijo OECD o boju proti podkupovanju tujih javnih uslužbencev v mednarodnem poslovanju izvajajo malo ali nič. "To znova kaže na oslabljeno sposobnost Slovenije za preprečevanje in pregon podkupovanja tujih javnih uslužbencev," so ocenili v TI Slovenia.

Kot so v odzivu zapisali na ministrstvu za javno upravo, sicer niso pristojni za sistemsko urejanje integritete in preprečevanja korupcije oz. za področje preprečevanja podkupovanja tujih javnih uslužbencev. Konvencija OECD o preprečevanju podkupovanja tujih javnih uslužbencev ter zakon o integriteti in preprečevanju korupcije namreč spadata v resorno pristojnost ministrstva za pravosodje.

So pa poudarili, da sodelujejo v okviru preventivnih aktivnosti. Med temi so izpostavili redna usposabljanja pri upravni akademiji o ukrepih krepitve integritete ter nasprotja interesov pri vsakdanjem delu v javni upravi in še posebej na področju javnega naročanja.

Ministrstvo za javno upravo je skupaj s komisijo za preprečevanje korupcije in ministrstvom za finance povabljeno tudi k dopolnitvi izobraževalnih modulov za področje integritete, ki jih izvaja Slovenski državni holding za člane organov vodenja in nadzora družb, ki so v upravljanju SDH.

Obenem ministrstvo podpira prizadevanja za posodobitev akcijskega načrta za izvajanje resolucije o preprečevanju korupcije. Spremembe načrta je ministrstvo že predlagalo protikorupcijski komisiji v okviru rednega poročanja o izpolnjevanju obveznosti iz akcijskega načrta, so še zapisali na ministrstvu.