c S
Adria Airways lani ponovno pristala v izgubi 13.09.2018 14:26 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Letalski prevoznik Adria Airways je lansko leto sklenil s 5,4 milijona evrov čiste izgube, medtem ko so leto prej zaradi prodaje blagovne znamke beležili dobiček. Lansko izgubo v letalskem prevozniku pripisujejo predvsem rasti cene goriva. Prihodki so se v primerjavi z letom 2016 okrepili za 1,7 odstotka in se ustavili pri 159,2 milijona evrov.

Adria je v poslovnem poročilu izgubo pripisala predvsem rasti cen goriva, katere negativni vpliv je znašal 4,4 milijona evrov. Prav tako je na poslovanje negativno vplivala prekinitev pogodbe o sodelovanju z letalsko družbo iz Estonije in prekinitev pogodbe z letališčem iz Poljske, so dodali v družbi.

Po drugi strani je Adria lani za 8,7 odstotka povečala prihodke od prevoza potnikov, in sicer so se ti ustavili pri 146,8 milijona evrov. V letu 2017 je sicer letalski prevoznik prepeljal 1,2 milijona potnikov, kar je 9,6 odstotka več kot leto prej.

Zasedenost potniške kabine je bila v rednem prometu 66,85-odstotna, kar je nekoliko bolje kot leto prej. Tedaj je bila namreč zasedenost kabine 65,51-odstotna. Adria je lani opravila tudi 4,9 odstotka več letov, in sicer 20.415.

Direktor družbe Holger Kowarsch je v poslovnem poročilu zapisal, da so s poslovnim letom v Adrii zadovoljni. Poleg večjega števila potnikov je izpostavil začetek optimizacije na praktično vseh poslovnih segmentih, "kar nam bo zagotovilo izboljšanje rezultatov prihodnjih poslovnih let in lažje prilagajanje potrebam trga".

"Posodobili in optimizirali smo tudi našo floto letal, ki je eden izmed ključnih elementov pri prilagajanju Adrie Airways konkurenčnim razmeram v letalstvu na evropskem trgu. Obstoječe razmere, dinamično okolje in predvideni razvoj dogodkov narekujejo nadaljnjo rast v segmentu rednega prometa, čarterskega in tovornega prometa," je še zapisal.

Pri letalskem prevozniku so še izpostavili, da gre v skladu s sodobnimi ekonomskimi principi smer rasti tudi v segmentu ACMI oz. zakupu letala s posadko, kjer Adria vidi svojo konkurenčno prednost.

"V prihodnost zremo z zaupanjem in optimizmom, prepričani, da v ključnih trenutkih prepoznamo dolgoročne priložnosti in tržni potencial," so zapisali pri prevozniku.

Za letošnje leto Adria Airways sicer načrtuje skupno 22.630 letov, kar je za 10,8 odstotka več kot lani. Na rednih linijah nameravajo prepeljati 1,26 milijona potnikov, kar je za 16,2 odstotka več kot lani. Prihodki od prodaje se bodo po načrtih podjetja okrepili za 22,8 odstotka.

Največjo rast prihodkov bo po oceni Adrie sicer prinesla oddaja letal in posadk drugim letalskim družbam in sicer bo ta 3,8-krat višja, kot leta 2017. Največje tveganje pa predstavljata nihanje cen nafte, kot tudi tečaj ameriškega dolarja, še izhaja iz poročila objavljenega na Ajpesu.