c S
Sindikati opozorili na premalo kadra in prenizke plače v zdravstvu in socialnem varstvu 13.09.2018 13:52 Ljubljana, 13. septembra (STA) - Sindikat zdravstva in socialnega varstva Slovenije opozarja na premalo kadra na področjih, ki jih zastopa. Hkrati je ta kader premalo plačan. Pristojne ministre bodo čim prej po imenovanju nove vlade zaprosili za pogovor, napovedujejo.

Cena dela za kadre, ki jih zastopamo, je prenizka, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani dejal predsednik sindikata Zvonko Vukadinovič. Delavci imajo preveč nadur, na oddelkih pa imajo premalo kadra, je poudaril.

Nujno se je treba dogovoriti o standardih in normativih, kader pa ustrezno plačati, opozarjajo v sindikatu. Srednja medicinska sestra s skoraj petimi leti delovne dobe dobi 800 evrov neto plače na mesec, bolničar negovalec z letom in pol delovne dobe pa nekaj pod 700 evrov, so ilustrirali.

Zbornica zdravstvene in babiške nege Slovenije - Zveza strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije ter štirje sindikati, ki zastopajo zaposlene v tej dejavnosti, so že v sredo podpisali zavezo o skupnem prizadevanju za reševanje razmer ter oblikovali zahteve za ureditev položaja na področju zdravstvene nege v korist bolnikov in zaposlenih.