c S
Turška centralna banka ključno obrestno mero dvignila na 24 odstotkov 13.09.2018 13:52 Ankara, 13. septembra (STA) - Turška centralna banka je ključno obrestno mero danes dvignila za 625 bazičnih točk na 24 odstotkov. Po objavi centralne banke se je turška lira, ki je v zadnjem mescu v primerjavi z dolarjem izgubila četrtino vrednosti, dvignila za približno tri odstotke. Gre sicer za prvi dvig ključne obrestne mere po juniju, poročajo tuje tiskovne agencije.

Centralna banka je na težko pričakovani seji posegla po ukrepih za zajezitev padanja vrednosti valute, ki se ceni od uvedbe ameriških sankcij.

Po zasedanju so v centralni banki zapisali, da so se odločili za zaostritev denarne politike, da bi zagotovili stabilnost cen. Dvig obrestne mere so analitiki pričakovali, saj je stopnja inflacije dosegla že skoraj 18 odstotkov.

"Centralna banka bo nadaljevala z uporabo vseh razpoložljivih instrumentov za zagotavljanje cenovne stabilnosti," so pojasnili v centralni banki.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki nasprotuje visokim obrestnim meram, je sicer že dopoldne kritiziral centralno banko, ki po njegovem mnenju dobro predvidela gibanje inflacije. Pozval je k znižanju obrestnih mer.