c S
V sporu z Občino Prevalje sodba v korist Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem 13.09.2018 13:16 Ravne na Koroškem, 13. septembra (STA) - V večletnem sporu med Zdravstvenim domom Ravne na Koroškem in Občino Prevalje zaradi vlaganj v fizioterapijo na Prevaljah je višje sodišče izdalo sodbo, po kateri mora prevaljska občina zdravstvenemu domu plačati več kot 200.000 evrov. V zdravstvenem domu pričakujejo plačilo, župan Prevalj Matic Tasič pa napoveduje zahtevo za revizijo.

Spor glede vlaganj v ambulanto za fizioterapijo v domu starejših na Prevaljah sega v leto 2001, ko je Zdravstveni dom (ZD) Ravne na Koroškem glede na dogovor in kasnejši dodatek k dogovoru nakazal prevaljski občini takratnih 39 milijonov tolarjev. S tem denarjem so v domu starejših končali prostore fizioterapije, s katerimi danes upravlja ZD Ravne, koristijo jih občani več občin, lastnica prostorov pa je prevaljska občina.

Strani sta vse od takrat dogovor in dodatek k dogovoru razlagali vsaka po svoje. V ZD Ravne so ves čas poudarjali, da je celotni dogovor predvidel vračilo tega denarja z obrestmi vred, medtem ko so na prevaljski občini navajali, da ni šlo za posojilo.

Spor je na sodišču pristal leta 2009, ko je po nekaj letih neuspešnih mediacijskih postopkov najprej ZD Ravne vložil tožbo proti Občini Prevalje, leta 2012 pa je Občina Prevalje vložila nasprotno tožbo. Različni postopki pred sodišči so se za zdaj končali v izvršljivi sodbi Višjega sodišča v Mariboru, ki sta jo strani prejeli v drugi polovici letošnjega avgusta.

Višje sodišče je razsodilo v korist ZD Ravne na Koroškem, kjer pa prav tako niso v celoti zadovoljni z vsebino razsodbe. Medtem ko je bila prvostopenjska sodba, izdana spomladi letos, popolnoma v korist ZD, je namreč Višje sodišče v Mariboru odločilo, da se del sredstev, ki jih je Občina Prevalje namenila za obnovo ravenskega zdravstvenega doma v letih od 2003 do 2008, odšteje od dolgovanega zneska.

"To je po vsebini nepravilno. Saj ostale občine, ki so to prav tako sofinancirale, niso dobile od nas denarja, da bi ga nam nazaj dale kot soinvestiranje. Ta del vsebinsko ni v redu, znaša pa 52.000 evrov," meni direktor ZD Ravne Stanislav Pušnik.

Tako je v razsodbi višjega sodišča končni znesek v korist ZD 99.000 evrov, skupaj z obrestmi, ki že presegajo glavnico, in sodnimi stroški pa gre za 206.000 evrov, ki jih mora Občina Prevalje plačati zdravstvenemu domu, je Pušnik povedal za STA.

Občina Prevalje je ZD že dala prvi predlog, v katerem je predlagala, da plača samo glavnico v višini 99.000 evrov, obresti pa naj se odpišejo, ter da bi s tem prenehali s sodnimi postopki. Predlog prevaljske občine je prejšnji teden obravnaval svet ZD Ravne, a se z njim ni strinjal.

Trenutno na občini pripravljajo nov predlog za realizacijo sodbe, je za STA danes povedal župan Občine Prevalje Matic Tasič, ki vsebine tega predloga še ne razkriva. Če ne bo šlo drugače, pa bo občina iskala druge rešitve, je dejal Tasič, ki omenja možnost prodaje prostorov fizioterapije ali zaračunavanje najemnine. Hkrati je napovedal vložitev zahteve za revizijo, saj je uporaba izrednih pravnih sredstev še možna.

"Žalostno je, da se lahko takšna stvar tako dolgo vleče in na nek način ob uporabi izrednih pravnih sredstev se lahko še naprej. Je pa sodba izvršljiva. Če ne bo poplačano v teh dneh, bomo dali izvršbo," pa je napovedal Pušnik.