c S
Pahor s podjetniki za okrepitev političnega in socialnega dialoga 13.09.2018 07:30 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Predsednik republike Borut Pahor je danes na pogovoru gostil predstavnike Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), namen srečanja pa je bila podrobnejša predstavitev odprtega pisma gospodarstvenikov, ki so ga ti pretekli teden naslovili na visoke predstavnike države. Pahor se je v pogovoru zavzel za okrepitev političnega in socialnega dialoga.

Srečanja so se udeležili predsednik SBC Marjan Batagelj, izvršni direktor Goran Novkovič ter člani upravnega odbora Jure Knez, Marko Lotrič in Ema Pogačnik. Kot so sporočili iz urada predsednika republike, je ta na predvečer oblikovanja nove vlade poudaril, da v sedanjih razmerah potrebujemo povrnitev zaupanja in sodelovanja v politiki ter povrnitev zaupanja in sodelovanja politike s socialnimi partnerji.

Po njegovem mnenju bo moralo med vsemi deležniki priti do več argumentiranega in spoštljivega dialoga, saj le taka diskusija vodi k napredku in relativno zadovoljivemu izpolnjevanju različnih pričakovanj.

Za oblikovanje politične stabilnosti bo v prihodnje odločilna zmožnost političnega dialoga, je dejal Pahor in ob tem spomnil, da je januarja letos prav na odprtju foruma SBC v Postojni dejal, da se mu zdi pomembno, da do novega socialnega dogovora pride v času, ko so razmere za to ugodne.

Batagelj je v izjavi za medije po srečanju tega označil za zelo koristnega: "Predsednik nas je opozoril, da mora biti v družbi veliko strpnosti na vseh straneh, da ne sme prevladovati sovražni govor, ki se je nekako navlekel. S tem nam je dal tudi neko upanje, da bi nova vlada lahko sledila temu, da bi dobili stabilno gospodarsko okolje."

Ključno pri tem bo po njegovih besedah to, da bodo pogovori potekali spoštljivo, "ne pa da se bomo obtoževali in stigmatizirali". "Država nas mora obravnavati kot tisto zelo čvrsto vejo, ki podpira socialo, zdravstvo in odlično javno upravo," je dodal.

V pogovoru so po Batageljevih ocenah soglašali, da je podjetništvo v družbi še cenjeno, tako pa mora tudi ostati, da bo država uspešna tudi v prihodnje. "Težava je nastala, ko smo podjetniki postali stigmatizirani. Ko se je začelo govoriti o nacionalizaciji naših podjetij, ko nismo več vedeli, ali smo sploh zaželeni," je opozoril Batagelj.

Predstavniki SBC so na današnjem pogovoru Pahorju predstavili tudi peticijo Za podjetno Slovenijo, ki jo je podpisalo že več kot tisoč podjetij. "Take enotnosti slovensko podjetništvo v svoji zgodovini še ni imelo, zato je to resno opozorilo za resne pogovore," je o uspehu peticije dejal Batagelj. Pahor jih je na pogovor sicer povabil še pred objavo peticije, je pojasnil Novkovič.

Opozorila gospodarstvenikov so po srečanju vodij poslanskih skupin danes komentirali tudi vodje poslanskih skupin SMC, LMŠ in SD. Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je ocenil, da je prav, da gospodarstveniki na to opozarjajo. "Mislim, da strah gospodarstvenikov ni upravičen, je pa prav, da so na to opozorili. Moramo pa biti toliko previdni, da jim ne dovolimo, da bi kreirali politiko," je povedal.

A o spremembah davkov je še preuranjeno govoriti. Vodji poslanskih skupin LMŠ Brane Golubović in SD Matjaž Han sta namreč poudarila, da je treba počakati, da se vlada potrdi in da ministri začnejo delati. "Nato bo čas za pogovor," je dejal Golubović, Han ga je dopolnil, da bi bilo prav, da se gospodarstveniki "vključijo, ko se bomo res pogovarjali o spremembah zakonodaje".

Poudarila sta tudi, da se bo treba o vseh predlogih dogovoriti z vsemi socialnimi partnerji. "Mislim, da je treba vse zadeve, ki jih bomo sprejemali, spreminjati v dogovoru s socialnimi partnerji," je povedal Han, medtem ko je Golubović izrazil pričakovanje, da bodo pogovore o tej temi izvedli z vsemi socialnimi partnerji na Ekonomsko-socialnem svetu.