c S
Nekaj predaha za nervozne borze; evro in nafta navzgor 13.09.2018 07:30 London/Frankfurt/Pariz, 12. septembra (STA) - Na borzah, ki so na trnih zaradi trgovinske vojne med ZDA in Kitajsko, je bilo danes zaznati nekaj olajšanja. A analitiki svarijo, da je to le začasno. Nafta se je podražila, dvignil pa se je tudi tečaj evra.

Na borzah je še naprej napeto. Peking je namreč v torek sporočil, da bo Svetovno trgovinsko organizacijo (WTO) zaradi spornih praks ZDA zaprosil za dovoljenje za uvedbo več kot sedem milijard dolarjev sankcij proti Washingtonu letno. WTO naj bi o tem razpravljal 21. septembra.

"Kitajska otežuje življenje ZDA, sedaj je žogica na polovici predsednika (ZDA Donalda) Trumpa. Vlagatelji zelo dobro vedo, kakšne reakcije lahko pričakujemo od Trumpa, zato so predvsem v fazi čakanja," je za francosko tiskovno agencijo AFP ocenil analitik britanske družbe CMC Markets David Madden.

Indeks najpomembnejših podjetij v območju evra Eurostoxx 50 se je zvišal za 0,45 odstotka.

V Frankfurtu je indeks DAX pridobil 0,52 odstotka, v Parizu pa indeks CAC 40 0,91 odstotka. Okrepil se je tudi indeks borze v Londonu FTSE 100, namreč za 0,55 odstotka.

Na Dunaju se je indeks ATX zvišal za 0,77 odstotka in v Zürichu indeks SMI za 0,51 odstotka. V Milanu je indeks FTSE MIB zabeležil 0,52-odstotno rast.

V New Yorku se tečaji vrednostnih papirjev gibljejo neenotno. Industrijski indeks Dow Jones je približno štiri ure pred koncem trgovanja na 0,36 odstotka višji ravni kot v torek. Širši indeks S&P 500 je doslej izgubil 0,15 odstotka vrednosti, tehnološki indeks Nasdaq pa beleži 0,58-odstotni padec.

Tečaj evra se je v relativno mirnem trgovanju okrepil. Pozno popoldne so z evrom v Frankfurtu trgovali po tečaju 1,163 dolarja, s čimer je skupna evropska valuta pridobila 0,20 odstotka. ECB je opoldne določila referenčni tečaj evra pri 1,1585 dolarja (v torek pri 1,1574 dolarja).

Tudi cene nafte so se zvišale, saj se ameriški vzhodni obali približuje orkan Florence, ki bi lahko povzročil veliko uničenje. Prav tako se je zmanjšal obseg zalog črnega zlata v ZDA.

Za 159-litrski sod teksaške nafte, ki bo dobavljena oktobra, je bilo treba na borzi v New Yorku popoldne po evropskem času odšteti 70,77 dolarja, kar je 1,52 dolarja več kot v torek. V Londonu so se novembrske terminske pogodbe za severnomorsko nafto brent doslej podražile za 61 centov na 79,67 dolarja za sod. Tekom dneva se je cena za nafto brent dvignila tudi prek meje 80 dolarjev.