c S
Predlog za imenovanje novega člana uprave SDH prek sodišča takoj po Bertoncljevem imenovanju 13.09.2018 07:30 Ljubljana, 12. septembra (STA) - Nadzorni svet SDH bo predlog za nujno imenovanje začasnega člana uprave holdinga prek sodišča podal takoj po četrtkovem imenovanju sedanjega člana uprave Andreja Bertonclja za ministra za finance v vladi Marjana Šarca, so po današnji seji nadzornikov sporočili iz SDH. V četrtek bo medtem objavljen tudi mednarodni razpis za nova člana uprave.

Prvi nadzornik Damjan Belič je za STA danes povedal, da novih informacij glede začasnega člana uprave ne more dati. "Ime bo znano ob odločitvi sodišča," je dodal.

Nadzorni svet Slovenskega državnega holdinga (SDH) je odločitev, da bo uporabil možnost imenovanja začasnega člana uprave prek sodišča, sprejel minuli teden ob obravnavi položaja, ki je nastal ob kandidaturi začasnega člana uprave SDH Andreja Bertonclja za finančnega ministra. Takrat je Belič dejal, da imajo v mislih več imen.

Nadzorniki so sicer imeli tudi možnost, da bi za začasnega člana uprave postavili nekoga iz nadzornega sveta, kar so v preteklosti že naredili, med drugim aprila letos z imenovanjem Bertonclja, niso odločili. "Noben od članov nadzornega sveta se za to možnost ni odločil oz. ni podal soglasja," je minuli teden povedal Belič. Temu je verjetno botrovalo tudi dejstvo, da bi bil ob odhodu še enega nadzornika v upravo nadzorni svet le še tričlanski in s tem komaj sklepčen za nekatere pomembne odločitve to jesen, na primer v povezavi s prodajo NLB.

Šarčeva vlada bo, če bo šlo vse po načrtih, v DZ potrjena v četrtek, takoj zatem pa bo nadzorni svet na sodišče podal predlog za novega začasnega člana uprave, katerega mandat bo prenehal, ko bo namesto njega po rednem postopku imenovan nov član.

V namen popolnitve uprave, ki jo trenutno poleg Bertonclja sestavlja še predsednica Lidia Glavina, bo nadzorni svet v četrtek objavil mednarodni razpis z oglasom na spletni strani SDH ter v časniku Delo s sklicem na razpis tudi v britanskem poslovnem dnevniku Financial Times, so navedli na SDH po današnji seji nadzornikov.

Na njej so med drugim obravnavali tudi polletno poročilo družbe in skupine SDH, podali pa so tudi soglasje k sklenitvi mandatne pogodbe za izvedbo storitev pravnega svetovanja v postopku prodaje Abanke in se seznanil z izborom izvajalca finančnega in davčnega skrbnega pregleda Abanke ter podali še soglasje k sklenitvi pogodbe s cenilcem za novelacijo ocene vrednosti NLB za namen ponovljenega postopka prodaje po metodi javne ponudbe delnic.

Izbranih izvajalcev in svetovalcev SDH ni razkril, je pa časnik Delo ta teden pisal, da naj bi tako kot v lanskem postopku cenitev NLB izvedel Pricewaterhousecoopers.