c S
Za slovenske podjetnike je Srbija dežela velikih možnosti 12.09.2018 16:50 Celje, 12. septembra (STA) - Slovenski podjetniki so na današnji okrogli mizi o poslovanju od Ljubljane do Beograda, ki je potekala na Mednarodnem obrtnem in podjetniškem sejmu v Celju, ocenili, da je Srbija dežela velikih možnosti in perspektiv. Srbija ima namreč poceni delovno silo, ponuja finančne spodbude, ponaša se tudi s stabilnimi političnimi in ekonomskimi razmerami.

Kot je povedal predstavnik Razvojne agencije Srbije Vladimir Jovanović, je ta Srbija dobro mesto za investiranje. Ima 7,2 milijona prebivalcev, leta 2025 pričakuje, da bo postala članica EU. Njeno glavno mesto Beograd je razglašeno za mesto prihodnosti v jugovzhodni Evropi. V tej državi sta zelo dobro razviti prehrambena in letalska industrija, metalurgija, gozdarstvo in poljedelstvo.

Inflacija je v zadnjih petih letih stabilna in se letos giblje nekaj nad dvema odstotkoma. Brezposelnost je upadla pod 12 odstotkov, tuje naložbe pa bodo presegle tri milijarde evrov. Problem neustrezne delovne sile pa je država rešila z uvedbo dualnega sistema v srednješolsko izobraževanje.

Po besedah Jovanovića je Slovenija po številu tujih naložb na četrtem mestu v Srbiji. Svoja podjetja v tej državi imajo med drugim Fiat, Bosch, Michelin, Siemens, Gorenje, Lafarge in Falke.

Svetovalec uprave podjetja Interenergo Anton Papež je dejal, da danes ni več lokalnih podjetij, saj se svet zelo hitro razvija. Tisti, ki se mednarodno ni usmeril, je propadel, je še dejal in postregel s podatkom, da je Interenergo lani ustvaril 900 milijonov evrov prometa.

Predsednik Slovensko-hrvaškega poslovnega kluba Sašo Muminović se je vprašal, zakaj so se iz Slovenije umaknili investitorji iz Južne Afrike. Meni, da bi politika morala odgovoriti na to vprašanje.

Podjetje FerroČrtalič, ki je bilo ustanovljeno pred 50. leti, posluje po celem svetu in je od samega začetka internacionalizirano, je pojasnila njegova direktorica Mojca Črtalič Andolšek. Dejala je, da so po razpadu nekdanje skupne države doživeli velik šok, saj se jim je čez noč trg zaprl. Zato so se preusmerili v Nemčijo in Italijo, njihove rešitve na področju tehnologije obdelave površin s postopki peskanja, utrjevanja in čiščenja s pomočjo komprimiranega zraka pa so zelo iskane. Več kot 10 let pa imajo svoje podjetje tudi v Srbiji, pravi Črtalič Andolškova.

Poslovni direktor za poslovanje s tujino v podjetju ComTrade Matej Šošterič je povedal, da je njihovo podjetje srbska naložba v Sloveniji in da so predvsem izvozno usmerjeni. Na zahodnoevropske trge pa izvažajo svoje znanje.

Podjetje Ascaldera, ki ponuja rešitve za zagotavljanje in upravljanje varnosti digitalnega poslovanja in poslovnih podatkov, ni prisotno samo v Sloveniji, ampak tudi na Hrvaškem, Srbiji, BiH, širi se tudi na Skandinavijo in v ZDA. Kot je dejala njegova direktorica Irena Jakša Zupančič, je za njih slovenski trg premajhen, zato se se morali razširiti na tuje trge.

Pred omenjeno okroglo mizo je potekal tudi mednarodni gospodarski forum Slovenije, Hrvaške in Srbije, na katerem so spregovorili o možnostih in priložnostih za gospodarsko sodelovanje med tremi državami v prihodnje.

Okrog 110 udeležencev tega foruma, ki so prišli iz živilske, storitvene in proizvodne panoge, se je seznanilo z analizo makroekonomskega položaja Slovenije, Hrvaške in Srbije, spoznali so posebnosti statusno-pravnih ureditev podjetij v teh državah, se seznanili s projektom Master 5, ki odgovarja na težave obrtnikov in podjetnikov s pomanjkanjem primernega kadra, ter podrobneje spoznali gospodarstvo Srbije, ki je letošnja država partnerica omenjenemu sejmu.