c S
Vodstvo GZS tudi v Celju svarilo pred nekaterimi ukrepi bodoče vlade 12.09.2018 14:47 Celje, 12. septembra (STA) - Predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Boštjan Gorjup je tudi na današnji seji upravnega odbora, ki je potekala v okviru 51. Mednarodnega obrtnega sejma v Celju, izrazil zaskrbljenost nad nekaterimi rešitvami, ki jih ponuja koalicijska pogodba prihajajoče vlade. Njihovo skrb je potrdila tudi danes predstavljena makroekonomsko analiza pogodbe.

Analizo je gospodarstvenikom predstavil strokovnjak za mednarodno ekonomijo na Fakulteti za družbene vede Anže Burger, ki je definiral nekatere pozitivne predlagane ukrepe, med drugim tudi znižanje obremenitve plač z dohodnino, a po drugi strani z napovedanimi dvigi davkov precej več negativnih, ki bi lahko prve v celoti izničili.

Glede zadnje tedne najbolj vročega vprašanja dviga davka na dobiček je Burger dejal, da se lahko večji del bremena prevali prav na nekvalificirane delavce, saj se njim delodajalci lahko najlažje odrečejo z avtomatizacijo proizvodnje, medtem ko se je veliko težje odreči inženirjem in strokovno usposobljenemu kadru.

"Študije so pokazale, da višji davek na dobiček znižuje zaposlenost in agregatno aktivnost, pa tudi gospodarsko rast. Prihodki so namreč omejeni in jih je treba razporediti na maso za plače, investicije in druge obveznosti. Povečanje davka za en evro zniža maso za plače za skoraj pol evra," je dejal Burger.

Gospodarstvenikom je še povedal, da je sicer dokazno breme ocene ekonomsko-socialnih učinkov na strani vlade, ti pa ne bi smeli pristajati na umetno vsiljeno politiko razrednega boja med delom in kapitalom. Vsi smo namreč po njegovem mnenju v istem čolnu in če gre dobro podjetju, gre dobro tudi zaposlenim.

Naloga GZS je zato po njegovem povabiti predstavnike političnih strank k dialogu s podjetniki, še zlasti Levico, ki ji je treba iz oči v oči povedati, kaj pomeni zaposliti delavca, koliko to stane, kaj pomeni izvažati in vstopati na nov trg ter kako težko je to doseči. "Očitno si tega sploh ne predstavljajo in v neposrednem pogovoru vas bodo morda manj dojemali kot kapital, pač pa kot ljudi, ki imate iste cilje v življenju kot oni," je še dodal Burger.

Tudi po mnenju prvega moža zbornice Gorjupa so določeni predlagani ukrepi v nasprotju z globalnimi pričakovanji, kaj se bo v naslednjih letih dogajalo na makroekonomskem področju. Ocenil jih je za pretirano optimistične glede na to, kakšne reze prihajajoča koalicija preko njih načrtuje v nekaj naslednjih letih.

"Nihče si ne želi podobnih ukrepov, ki smo jih doživeli ob krizi leta 2009, kjer smo med drugim z Zujfom drastično posegli v obseg javnega sektorja in je to imelo negativni vpliv tudi na porabo. Raje se sistematično pripravimo na morebitne spremenjene makroekonomske pogoje z ukrepi, ki ne bodo imeli negativnih vplivov, pač pa bodo anticiklični," je poudaril Gorjup.

Kot je še dodal, je zato potrebno zagotoviti uravnoteženo finančno sliko države ter denar za vsaj ohranjanje obsega infrastrukturnih investicij, ob tem pa imeti tudi neko vzdržno rast plač. Vzgled bi nam morale biti države kot so Avstrija ali Nemčija, kjer so na krize vselej dovolj dobro pripravljeni, vsekakor pa ne bi smeli iti v smeri oblikovanja nekakšne evropske Venezuele, je še dodal.

Gospodarska zbornica je tudi zato po besedah direktorice Sonje Šmuc že pripravila komunikacijsko lobistično strategijo, s katero do konca leta načrtujejo zelo tesne stike z vlado, državnim zborom in vsemi političnimi strankami. Pri tem ne izključujejo niti Levice, ki se po njenih besedah doslej gospodarskim organizacijam še ni odzvala in s svojim populističnim nabiranjem točk v bistvu najbolj škodi tistim, ki jih po lastnih besedah želi zaščititi.