c S
Telekom Slovenije: Novice o poravnavi so špekulacije 12.09.2018 13:11 Ljubljana, 12. septembra (STA) - V Telekomu Slovenije za zdaj ne komentirajo poročanja nekaterih medijev o sklenitvi poravnave z družbo T-2 po več let trajajočem sodnem sporu zaradi zlorabe prevladujočega položaja na trgu. Kot so sporočili, špekulacij ne bodo komentirali. Več bo morda znanega po četrtkovi seji nadzornega sveta.

Po neuradnih podatkih bo poravnava po pisanju nekaterih medijev znašala okoli 50 milijonov evrov.

Gre za več let trajajoč sodni spor, v katerem je T-2 Telekomu očital zlorabo prevladujočega položaja na trgu. Znesek 50 milijonov evrov je precej večji od dozdajšnjih poravnav in je, za boljšo predstavo, nekaj več kot pol lanskih izplačil za dividende, danes poroča časnik Finance. Da bo poravnava rekordna, je omenil tudi Radio Slovenija. 50 milijonov evrov je namreč več, kot bo po oceni uprave znašal celoten letošnji dobiček skupine Telekom.

V Telekomu Slovenije teh neuradnih informacij ne komentirajo. Kot so sporočili prek spletnih strani Ljubljanske borze, delničarje in ostalo zainteresirano javnost o vseh tovrstnih zaključenih aktivnostih redno in ažurno obveščajo skladno s pravili, ki veljajo za družbe v prvi borzni kotaciji. "Kar pomeni, da javnost obvestimo, ko in če do takšnega dogodka pride," so dodali.

Na vprašanja o izpostavljenosti Telekoma Slovenije do tožbenih zahtevkov je moral na majski skupščini odgovarjati tudi predsednik uprave Telekoma Slovenije Rudolf Skobe. Tožba družbe T-2 je največja med njimi, Skobe pa je takrat dejal, da bodo iskali tudi možnost reševanja spora zunaj sodišč.

T-2 je odškodninsko tožbo v višini 129,56 milijona evrov z obrestmi vložil v začetku leta 2007 zaradi zlorabe Telekomovega prevladujočega položaja na trgu. Ta naj bi namreč T-2 tehnično oviral pri ponujanju svežnjev za dostop do spleta prek tehnologije VDSL. Da je Telekom zlorabljal položaj pri zagotavljanju dostopa do svojega omrežja alternativnim operaterjem, je februarja 2015 ugotovila tudi Agencija za varstvo konkurence. Z nekaterimi drugimi operaterji se je medtem Telekom že poravnal.

S T-2 je Telekom bil pravdo na ljubljanskem okrožnem in višjem sodišču. Ti sta tožbeni zahtevek T-2 zavrnili, saj da tožnik v postopku ni zadostil svojemu trditvenemu bremenu v zvezi z nastalo škodo ter ni pojasnil, kaj predstavlja škodo in v kakšni višini mu je ta nastala. Nazadnje je višje sodišče jeseni 2016 zavrnilo njegovo pritožbo, s katero je hotel obnoviti postopek.

Julija lani pa je vrhovno sodišče sojenje v sporu med T-2 in Telekomom vrnilo na začetek. Kot so takrat sporočili iz T-2, so po ugotovitvah vrhovnega sodišča v odškodninski tožbi predložili dovolj dokazov za ugotavljanje višine škode. Ob tem je vrhovno sodišče sodišču prve stopnje naložilo, naj v nadaljnjem postopku ugotavljanja višine škode po potrebi izvede dokazni postopek z izvedbo pravno pomembnih dokazov, ki sta jih stranki predlagali v ta namen.

V Telekomu Slovenije imajo sicer oblikovanih za 34,3 milijona evrov rezervacij, Skobe pa je na majski skupščini dejal, da je ta znesek primeren "glede na vse informacije, ki jih imamo". Oblikovanje precej višjih rezervacij kot leto prej je bilo skupaj s slabitvami razmeroma visokih terjatev tudi glavni vzrok za lansko zmanjšanje čistega dobička za 77 odstotkov na 9,02 milijona evrov.