c S
Kitajci želijo prevzeti proizvajalca smuči Atomic in loparjev Wilson 12.09.2018 12:50 Hongkong, 12. septembra (STA) - Finski proizvajalec športne opreme Amer Sports je pritegnil zanimanje svojega kitajskega tekmeca Anta Sports Products. Pri proizvajalcu teniških loparjev znamke Wilson, pohodniških čevljev Salomon in smuči Atomic so danes potrdili, da je Anta skupaj s finančnim investitorjem Fountainvest Partners oddala nezavezujočo ponudbo za prevzem.

Za zdaj še ni prišlo do nikakršnih pogajanj ali odločitev, je poročala francoska tiskovna agencija AFP. Po podatkih vira iz finskega koncerna bi utegnili Kitajci za enega največjih proizvajalcev športne opreme na svetu ponuditi več kot štiri milijarde evrov. Na borzi v Helsinkih je bil Amer v ponedeljek vreden 3,34 milijarde evrov.

Že v torek so se njegove delnice podražile za 19 odstotkov, potem ko je o zanimanju Kitajcev poročala tiskovna agencija Bloomberg. Nato so trgovanje z njimi ustavili. Na borzi v Hongkongu so se delnice Ante danes pocenile za 9,15 odstotka.

Uradna ponudba za prevzem utegne slediti v nekaj tednih, je še povedal vir pri Amerju. Če bo do prevzema dejansko prišlo, bo moralo dati soglasje 90 odstotkov delničarjev finske družbe.

Anta je na Amer Sports vrgla oko že pred časom. Kitajci si namreč želijo širitve na tujih trgih in iščejo uveljavljene blagovne znamke. Med najbolj znanimi znamkami, ki jih ima Anta že v lasti, je proizvajalec obutve in oblačil za tenis Fila, ki ima korenine v Italiji. Na Kitajskem Anta prodaja športno opremo pod lastno blagovno znamko.

Po višini prihodkov sta podjetji primerljivi: Kitajci so lani ustvarili 2,29 milijarde evrov prihodkov, Finci pa 2,69 milijarde evrov. Razlikujeta pa se po dobičkonosnosti. S 490,5 milijona evrov je namreč Anta lani ustvarila precej višji čisti dobiček kot Amer, saj ga je imel ta le za 93,3 milijona evrov. To se odraža tudi v borzni vrednosti obeh podjetij, borzna vrednost Ante je namreč skoraj trikrat višja kot Amerja.