c S
Zarina krovna družba Inditex povečala prihodke 12.09.2018 11:26 Madrid, 12. septembra (STA) - Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima med drugim v lasti znamke Zara, Bershka in Massimo Dutti, je kljub hudi konkurenci spletnih trgovcev v prvem polletju povečal tako prihodke kot dobiček. Prihodki so porasli za tri odstotke na 12 milijard evrov, kar je najvišji iztržek v kakšnem polletju doslej.

Rast prihodkov in dobička je sicer zaviral tečaj evra, so danes sporočili iz Inditexa. Očiščeno vpliva menjalnih tečajev bi bila rast prihodkov v prvem polletju, od januarja do konca junija, celo osemodstotna.

Več kot polovico celotnih prihodkov je prispevala priljubljena znamka oblačil Zara, namreč 7,9 milijarde evrov, kar je dva odstotka več kot pred letom dni, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Polletni dobiček iz poslovanja se je povečal le za dva odstotka na nekaj manj kot 1,8 milijarde evrov. Vendar pa je bila v posameznih lokalnih valutah ta rast 17-odstotna.

Pri Inditexu imajo stroške v evrih, vendar pa koncern večji del prihodkov ustvarja v drugih valutah. Pod črto mu je tako ostalo 1,4 milijarde evrov čistega dobička, kar v primerjavi z enakim obdobjem lani pomeni triodstotno rast.

Tudi prvo letošnje polletje so zaznamovale investicije, s katerimi si Inditex prizadeva tesneje povezati spletno in klasično trgovino. Pred kratkim je napovedal, da namerava do leta 2020 nakup oblačil vseh svojih znamk oblačil omogočiti po vsem svetu tudi prek spleta.

Inditex, ki ima velikega tekmeca v švedskem H&M, in sodi med največje trgovce z oblačili na svetu, si želi odpraviti mejo med spletnimi trgovinami in fizičnimi poslovalnicami ter narediti svoje trgovine bolj privlačne za kupce. Tako naj bi si nabral prednost pred spletnimi tekmeci, kot sta Amazon in Zalando.

Napovedi za drugo letošnje polletje so obetavne. Kupci so kolekcije za jesen in zimo dobro sprejeli, so povedali v koncernu. Vodstvo pričakuje, da se bo rast prihodkov, očiščena vpliva menjalnih tečajev, gibala med štirimi in šestimi odstotki.